Strona główna Diety Dieta lekkostrawna. Zasady i przepisy

Dieta lekkostrawna. Zasady i przepisy

2704
0
PODZIEL SIĘ
dieta lekkostrawna zasady przepisy

W niektórych przypadkach konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, która umożliwia łagodzenie problemów zdrowotnych. Jedną z takich diet jest dieta lekkostrawna. Na czym polega ta dieta? Jakie posiłki można spożywać?

Zasady diety lekkostrawnej

Pojęcie „dieta” od razu kojarzy się z odchudzaniem. Jednak według prawidłowej nomenklatury dietetycznej, „dieta” to sposób żywienia, którego celem jest dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych, dostosowanie ich podaży do trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez organizm. Specjalny sposób żywienia dla osób chorych jest oparty na zasadach prawidłowego żywienia osób zdrowych, z modyfikacją polegającą na ograniczeniu bądź zwiększeniu jednego lub kilku składników pokarmowych lub szczegółowych zaleceniach obróbki termicznej.

Dieta łatwostrawna (potocznie lekkostrawna) jest jedną z modyfikacji diety podstawowej. Ta dieta charakteryzuje się doborem produktów, potraw i technik kulinarnych łatwo strawnych, co umożliwia uzyskanie łatwo strawnych posiłków.

Można wyróżnić kilka modyfikacji diety łatwostrawnej:

  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu: ograniczenie produktów, które są źródłem tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego i cholesterolu;
  • dieta łatwostrawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych: zwiększenie udziału tłuszczów roślinnych i rybich, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, istotna jest proporcja kwasów tłuszczowych;
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: ograniczenie produktów, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego;
  • dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna, płynna wzmocniona, do żywienia przez zgłębnik lub przetokę);
  • dieta łatwostrawna bogatobiałkowa;
  • dieta łatwostrawna niskobiałkowa;
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Kiedy można zastosować dietę łatwostrawną?

  • Choroby jamy ustnej, przełyku
  • Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego
  • Ostre, przewlekłe zapalenie żołądka
  • Choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy
  • Nowotwory przewodu pokarmowego
  • Wyrównane choroby nerek i dróg moczowych
  • Choroby infekcyjne z gorączką
  • Ostre, przewlekłe choroby układu oddechowego
  • Okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
  • W starszym wieku

Ogólne zasady diety łatwostrawnej:

  • wykluczenie produktów i potraw trudnostrawnych;
  • ograniczenie błonnika pokarmowego lub zmniejszenie jego działania podrażniającego (zalecane są młode, delikatne warzywa, dobrze dojrzałe owoce, usunięcie pestek i skórki, gotowanie lub sparzenie warzyw i owoców, przecieranie przez sito, ścieranie na tarce);
  • ograniczenie produktów wzdymających;
  • ograniczenie produktów z dużą zawartością tłuszczu;
  • ograniczenie potraw długo zalegających w żołądku;
  • ograniczenie ostrych przypraw;
  • gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w rękawie, folii aluminiowej, pergaminie lub naczyniu żaroodpornym.

Ogólne założenia diety łatwostrawnej:

  • 15,5% białka;
  • 29,5% tłuszczu;
  • 55% węglowodanów;
  • realizacja zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy jak w przypadku diety normalnej;
  • błonnik pokarmowy do 25g/dobę;
  • regularne, małe posiłki (45), ostatni posiłek 2h przed snem.

Jakie są produkty zalecane w diecie łatwostrawnej?

  • Produkty zbożowe: pieczywo jasne czerstwe, drobne kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna, ryż i drobne makarony
  • Produkty mleczne: mleko słodkie, jogurt, kefir, biały ser, twarożki
  • Jaja: gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów
  • Mięso, ryby: mięso chude wołowina, cielęcina, kurczaki; ryby chude sola, leszcz, pstrąg, dorsz, sandacz chude wędliny polędwica, szynka wieprzowa, wołowa
  • Warzywa i owoce: marchew, pietruszka, seler, kalafior (kwiat), buraki, dynia, szpinak, na surowo zielona sałata, cykoria, zielona pietruszka, koperek, pomidory bez skórki, utarta marchewka z jabłkiem, dojrzałe bez skórki i pestek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, ziemniaki gotowane, w postaci puree
  • Napoje: herbata, kawa zbożowa, mleko, napoje warzywne i owocowe, soki
  • Przyprawy: łagodne: sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, wanilia, majeranek

Przepisy z diety łatwostrawnej

Przepis na twarożek na słodko

Składniki:

  • twaróg półtłusty/chudy
  • jogurt naturalny
  • miód
  • jabłko

Sposób przygotowania: twaróg połącz z jogurtem, dobrze wymieszaj. Polej miodem. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj drobno na tarce.

Przepis na jajka na miękko

Składniki:

  • jaja kurze
  • pomidor
  • oliwa z oliwek
  • chleb pszenny

Sposób przygotowania: jajka ugotuj na miękko. Chleb polej odrobiną oliwy. Sparz pomidora wrzątkiem, obierz ze skórki.

Przepis na pstrąga z ziemniakami

Składniki:

  • pstrąg
  • ziemniaki
  • masło
  • marchewka
  • koperek
  • sól

Sposób przygotowania: ułóż pstrąga w naczyniu żaroodpornym, delikatnie dopraw posiekanym koperkiem i solą. Upiecz w piekarniku. Ziemniaki ugotuj w wodzie, posmaruj masłem. Marchewkę ugotuj na parze.

Przepis na komosę ryżową z warzywami

Składniki:

  • komosa ryżowa
  • cukinia
  • pomidory z puszki
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie, sól

Sposób przygotowania: komosę ugotuj. Cukinię obierz, pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej, dodaj cukinię, pomidory i przyprawy, duś do miękkości. Dodaj komosę.

Przepis na kaszę mannę z musem bananowym

Składniki:

  • kasza manna
  • mleko 2%
  • banan

Sposób przygotowania: kaszę ugotuj na mleku. Dodaj zblendowanego banana.

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • sól, majeranek
  • kuskus
  • szpinak mrożony
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania: pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw, ugotuj na parze. Kuskus ugotuj. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj jogurt naturalny, dopraw do smaku.

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki:

  • dynia
  • wywar warzywny
  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: pokrój dynię w drobną kostkę. Wywar warzywny zagotuj, dodaj dynię, gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.

Dieta lekkostrawna jest modyfikacją diety podstawowej. Najważniejszą zmianą jest ograniczenie spożycia produktów trudniej strawnych, tłustych, błonnika pokarmowego i smażenia. Taka dieta zalecana jest w wielu jednostkach chorobowych, m. in. w chorobach przewodu pokarmowego. Będąc na diecie lekkostrawnej należy nie tylko przestrzegać odpowiedniego doboru produktów, ale również zwracać uwagę na regularność posiłków i wypijane płyny.

Bibliografia:

[1] Emilia Kolarzyk, Klasyfikacja
i charakterystyka, [dostęp on-line] diethttp://www.zhid.wl.cm.uj.edu.pl/documents/2225372/83688538/Klasyfikacja%20i%20charakterystyka%20diet%20leczniczych.pdf

[2] Dieta Łatwostrawna 2200 kcal, Szpital Uniwersytecki w Krakowie, https://www.su.krakow.pl/system/files/14953/64612bf517.pdf?1446456797

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSiemię lniane a odchudzanie
Następny artykułProste ćwiczenia na plecy dla kobiet
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here