Strona główna Odżywianie Masło orzechowe – skład i kalorie. Czy warto jeść masło orzechowe przed...

Masło orzechowe – skład i kalorie. Czy warto jeść masło orzechowe przed treningiem?

181
0
PODZIEL SIĘ
masło orzechowe po treningu masło orzechowe przepis

Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do posiłków. Jaki jest skład masła orzechowego? Czy jest kaloryczne? Czy jest to dobra przekąska przed treningiem?

Masło orzechowe

Masło orzechowe to produkt spożywczy, który wytwarzany jest z różnego rodzaju orzechów. Najbardziej popularne jest masło wytwarzane z orzeszków ziemnych. Zostało wynalezione w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza Johna Harveya Kellogga. Według danych statystycznych w USA nawet ponad połowa orzeszków ziemnych wykorzystywana jest do produkcji masła orzechowego. Warto zdawać sobie sprawę, że według najnowszych unijnych regulacji producenci nie mogą stosować nazw, które sugerują pochodzenie roślinne, a więc nazwa “masło orzechowe” powinna być zamieniona na chociażby krem z orzeszków ziemnych.

W sklepach możemy znaleźć naturalne masło orzechowe bez żadnych dodatków bądź z dodatkiem soli, cukru, oleju palmowego czy innych składników. Dostępne jest masło w formie kremowej i chrupkiej z dodatkiem kawałków orzechów.

Podczas przygotowania masła orzechowego najpierw należy uprażyć orzechy, następnie je podgrzać, a potem szybko ostudzić. Następnie orzechy są mielone na pastę.

Masło orzechowe – kalorie

Masło orzechowe standardowo składa się w 90% z orzechów, a pozostałe 10% to różne dodatki, takie jak olej, cukier czy sól.

Jaka jest standardowa kaloryczność masła orzechowego (zawierającego 90% orzechów)?

  • ok. 600 kcal w 100 g
  • ok. 25 g białka w 100 g
  • ok. 20 g węglowodanów w 100 g
  • ok. 50 g tłuszczu w 100 g
  • białko 26–30% – jest to białko roślinne. Dzięki dużej jego zawartości masłem orzechowym można uzupełniać dietę w białko u osób na diecie bezmięsnej, jednak należy pamiętać o innym profilu aminokwasowym produktów roślinnych.
  • tłuszcz 46–50% – głównie kwas oleinowy, niewielka ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także w przypadku tłuszczów dodanych, może zawierać izomery trans
  • błonnik pokarmowy
  • witamina E, niacyna, tiamina, ryboflawina, witamina B6
  • wapń, fosfor, potas, magnez, sód, miedź, cynk, chrom, mangan, żelazo

Masło orzechowe przed treningiem

Masło orzechowe to w 50% tłuszcz. W tego względu nie jest to produkt zalecany do spożycia okołotreningowo. Spożywanie masła orzechowego przed treningiem może opóźnić wchłanianie węglowodanów, a więc źródła energii dla mięśni. Dodatkowo jest ciężkostrawne, dlatego może wywołać problemy żołądkowo-jelitowe w trakcie wysiłku fizycznego.

Z czym jeść masło orzechowe?

Jakie dodatki pasują do masła orzechowego? Poniżej znajdziecie produkty świetnie pasujące do masła orzechowego:

  •    banan
  •    jabłko
  •    wafle ryżowe
  •    grzanki
  •    omlety
  •    naleśniki
  •    pancakes
  •    kasza jaglana
  •    ciasteczka owsiane domowe

Masło orzechowe – przepis

Domowy przepis na masło orzechowe jest banalnie prosty!

Składniki:

  •    orzeszki ziemne
  •    sól

Sposób przygotowania:

Miksuj blenderem do czasu uzyskania gęstego kremu.Uważaj na możliwość przegrzania blendera!

Masło orzechowe to produkt spożywczy z orzechów ziemnych. Niestety masło jest bardzo kaloryczne, dlatego należy uważać na spożywane ilości. Z pewnością nie jest to dobry produkt do spożywania okołotreningowo, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ze względu na dodatek różnych innych składników do masła orzechowego sklepowego zaleca się bardziej stosowanie domowego wyrobu. Przepis na domowe masło orzechowe jest banalnie prosty, dlatego warto robić je samemu w domu. W sklepach natomiast wybierać to masło, które zawiera jak najwięcej orzechów, a jak najmniej innych dodatków. Masło orzechowe dobrej jakości może stanowić wartościowy produkt w naszej diecie.

Bibliografia:

  1. Composition of Foods Raw, Processed, Prepared. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2015). Documentation and User Guide
  2. Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Inne produkty do smarowania pieczywaTowaroznawstwo żywności. Wyd. VII. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, 2007, s. 127–128
  3. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine
  4. How peanut butter is made (ang.). W: How Products Are Made (www.madehow.com) Advameg, Inc.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTrening Push – Pull – ćwiczenia i plan treningowy
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here