Strona główna Odżywianie Słodycze bez cukru. Przepisy na fit desery

Słodycze bez cukru. Przepisy na fit desery

2224
0
PODZIEL SIĘ
słodycze bez cukru

Zdrowe słodkości bez cukru stanowią idealną alternatywę dla dostępnych w sklepach gotowych, niezdrowych słodyczy. Brakuje Ci pomysłu na fit desery?

Słodycze bez cukru

Zdrowe odżywianie jest w ostatnich latach bardzo popularne. W dzisiejszych czasach już prawie każdy zaznajomiony jest z Piramidą Zdrowego Żywienia czy podstawowymi zasadami codziennej diety. W związku z tą popularnością, ilość dostępnych dietetycznych przepisów jest coraz większa.

Ostatnio większym zainteresowaniem cieszą się przepisy na tzw. „zdrowe słodycze”, czyli słodycze bez cukru, z jego ograniczoną ilością lub przygotowywane z wykorzystaniem jego naturalnych zamienników.

Jakie najważniejsze korzyści płyną ze spożywania słodyczy bez cukru?

  • Nadal można jeść na słodko, nawet będąc na diecie odchudzającej
  • Zmniejszone ryzyko cukrzycy oraz nadwagi i otyłości

Fit desery

Jaglanka z owocami i tahini

Składniki:

  • kasza jaglana,
  • mleko sojowe,
  • mleko kokosowe,
  • miód,
  • granat,
  • tahini,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku sojowym i kokosowym, na koniec dodaj miód. Połącz z nasionami granatu i tahini, dodaj sok z cytryny.

Owsianka kokosowa z malinami

Składniki:

  • płatki owsiane,
  • wiórki kokosowe,
  • mleko kokosowe,
  • miód,
  • czekolada gorzka,
  • maliny.

Sposób przygotowania: płatki i wiórki ugotuj w mleku, na koniec dodaj miód. Posyp malinami i startą czekoladą.

Budyń jaglany

Składniki:

  • kasza jaglana,
  • banan,
  • mleko,
  • truskawki,
  • mleko 2%.

Sposób przygotowania: kaszę ugotuj na mleku do miękkości, dodaj banan i zblenduj na gładką masę. Podawaj z truskawkami.

Ciasteczka owsiane ze śliwkami

Składniki:

  • płatki owsiane,
  • mąka pełnoziarnista,
  • proszek do pieczenia,
  • kakao,
  • cynamon,
  • jajko,
  • masło,
  • miód,
  • śliwki suszone,
  • daktyle suszone.

Sposób przygotowania: w misce połącz płatki, mąkę, proszek, kakao i cynamon. Do drugiej miski wbij jajko i rozpuszczone masło, dodaj miód i wymieszaj. Dodaj pokrojone śliwki i daktyle. Połącz zawartość obu misek. Wykładaj po łyżce masy na blachę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w nagrzanym do 170 st C piekarniku.

Smoothie czekoladowe

Składniki:

  • mleko sojowe,
  • banan,
  • kakao,
  • daktyle suszone.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zmiksuj.

Pudding z tapioki z mango

Składniki:

  • mleko kokosowe,
  • tapioka,
  • ksylitol,
  • kardamon,
  • mango,
  • miód,
  • imbir.

Sposób przygotowania: tapiokę zagotuj w mleku, gotuj bez przykrycia 20 minut, dodaj na koniec ksylitol. Dodaj kardamon. Przelej do naczynia. Mango obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj starty imbir, gotuj przez 10 minut i zblenduj na gładką masę, dodaj miód i wymieszaj. Polej masę z tapioki.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:

  • awokado,
  • kakao,
  • miód.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zblenduj.

Krem czekoladowo-orzechowy

Składniki:

  • masło orzechowe,
  • ciecierzyca (gotowana, odsączona z zalewy)
  • daktyle suszone,
  • kakao.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zblenduj.

Chałwa pistacjowa

Składniki:

  • sezam,
  • siemię lniane,
  • miód,
  • pistacje.

Sposób przygotowania: sezam i siemię zmiel. Połącz z miodem i pokruszonymi pistacjami. Zblenduj. Uformuj batoniki, przełóż do lodówki i poczekaj aż masa się zetnie.

Batoniki bounty

Składniki:

  • wiórki kokosowe,
  • ksylitol,
  • kasza jaglana,
  • mleko kokosowe,
  • gorzka czekolada.

Sposób przygotowania: kaszę i wiórki ugotuj do miękkości w mleku, dodaj ksylitol. Uformuj batoniki, włóż do lodówki. Gdy batoniki staną się twarde, polej roztopioną czekoladą i ponownie przełóż do lodówki.

Muffinki z owocami

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista,
  • mąka owsiana,
  • mleko sojowe,
  • jajko,
  • olej rzepakowy,
  • ksylitol,
  • proszek do pieczenia,
  • kakao,
  • borówki.

Sposób przygotowania: w jednej misce połącz jajko, mleko i olej. W drugiej misce połącz mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia. Następnie połącz zawartość obu misek i dodaj owoce. Piecz w foremkach 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.

Kulki fasolowe

Składniki:

  • fasola adzuki,
  • daktyle suszone,
  • wiórki kokosowe,
  • mleko ryżowe.

Sposób przygotowania: fasolę zalej wodą i trzymaj w wodzie przez całą noc, a następnie gotuj do miękkości. Daktyle namocz w wodzie. Połącz wszystkie składniki, zblenduj na gładką masę. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach.

Ciasto bananowe

Składniki:

  • banany,
  • mąka owsiana,
  • olej rzepakowy,
  • wanilia (w proszku),
  • kakao.

Sposób przygotowania: banany ugnieć widelcem. Wymieszaj dokładnie z mąką i olejem. Posyp kakao i wanilią. Piecz 50–60 minut w 180 stC.

Słodycze bez cukru są idealną alternatywą dla osób lubiących przekąski na słodko a będących na diecie. Spożywając tego typu przekąski nie musimy martwić się o negatywne skutki słodkości. Jednak! Wszystko z umiarem. Nawet zdrowe posiłki mają określoną kaloryczność i mogą zniweczyć nasze ciężkie przestrzeganie diety.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKwas alfa-liponowy (ALA) – działanie. Czy kwas alfa-liponowy powoduje skutki uboczne?
Następny artykułErytropoetyna (EPO) – działanie, niedobór
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here