Zdrowe słodkości bez cukru stanowią idealną alternatywę dla dostępnych w sklepach gotowych, niezdrowych słodyczy. Brakuje Ci pomysłu na fit desery?
Słodycze bez cukru
Zdrowe odżywianie jest w ostatnich latach bardzo popularne. W dzisiejszych czasach już prawie każdy zaznajomiony jest z Piramidą Zdrowego Żywienia czy podstawowymi zasadami codziennej diety. W związku z tą popularnością, ilość dostępnych dietetycznych przepisów jest coraz większa.
Ostatnio większym zainteresowaniem cieszą się przepisy na tzw. „zdrowe słodycze”, czyli słodycze bez cukru, z jego ograniczoną ilością lub przygotowywane z wykorzystaniem jego naturalnych zamienników.
Jakie najważniejsze korzyści płyną ze spożywania słodyczy bez cukru?
- Nadal można jeść na słodko, nawet będąc na diecie odchudzającej
- Zmniejszone ryzyko cukrzycy oraz nadwagi i otyłości
Fit desery
Jaglanka z owocami i tahini
Składniki:
- kasza jaglana,
- mleko sojowe,
- mleko kokosowe,
- miód,
- granat,
- tahini,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku sojowym i kokosowym, na koniec dodaj miód. Połącz z nasionami granatu i tahini, dodaj sok z cytryny.
Owsianka kokosowa z malinami
Składniki:
- płatki owsiane,
- wiórki kokosowe,
- mleko kokosowe,
- miód,
- czekolada gorzka,
- maliny.
Sposób przygotowania: płatki i wiórki ugotuj w mleku, na koniec dodaj miód. Posyp malinami i startą czekoladą.
Budyń jaglany
Składniki:
- kasza jaglana,
- banan,
- mleko,
- truskawki,
- mleko 2%.
Sposób przygotowania: kaszę ugotuj na mleku do miękkości, dodaj banan i zblenduj na gładką masę. Podawaj z truskawkami.
Ciasteczka owsiane ze śliwkami
Składniki:
- płatki owsiane,
- mąka pełnoziarnista,
- proszek do pieczenia,
- kakao,
- cynamon,
- jajko,
- masło,
- miód,
- śliwki suszone,
- daktyle suszone.
Sposób przygotowania: w misce połącz płatki, mąkę, proszek, kakao i cynamon. Do drugiej miski wbij jajko i rozpuszczone masło, dodaj miód i wymieszaj. Dodaj pokrojone śliwki i daktyle. Połącz zawartość obu misek. Wykładaj po łyżce masy na blachę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w nagrzanym do 170 st C piekarniku.
Smoothie czekoladowe
Składniki:
- mleko sojowe,
- banan,
- kakao,
- daktyle suszone.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zmiksuj.
Pudding z tapioki z mango
Składniki:
- mleko kokosowe,
- tapioka,
- ksylitol,
- kardamon,
- mango,
- miód,
- imbir.
Sposób przygotowania: tapiokę zagotuj w mleku, gotuj bez przykrycia 20 minut, dodaj na koniec ksylitol. Dodaj kardamon. Przelej do naczynia. Mango obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj starty imbir, gotuj przez 10 minut i zblenduj na gładką masę, dodaj miód i wymieszaj. Polej masę z tapioki.
Krem czekoladowy z awokado
Składniki:
- awokado,
- kakao,
- miód.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zblenduj.
Krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
- masło orzechowe,
- ciecierzyca (gotowana, odsączona z zalewy)
- daktyle suszone,
- kakao.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki połącz i zblenduj.
Chałwa pistacjowa
Składniki:
- sezam,
- siemię lniane,
- miód,
- pistacje.
Sposób przygotowania: sezam i siemię zmiel. Połącz z miodem i pokruszonymi pistacjami. Zblenduj. Uformuj batoniki, przełóż do lodówki i poczekaj aż masa się zetnie.
Batoniki bounty
Składniki:
- wiórki kokosowe,
- ksylitol,
- kasza jaglana,
- mleko kokosowe,
- gorzka czekolada.
Sposób przygotowania: kaszę i wiórki ugotuj do miękkości w mleku, dodaj ksylitol. Uformuj batoniki, włóż do lodówki. Gdy batoniki staną się twarde, polej roztopioną czekoladą i ponownie przełóż do lodówki.
Muffinki z owocami
Składniki:
- mąka pełnoziarnista,
- mąka owsiana,
- mleko sojowe,
- jajko,
- olej rzepakowy,
- ksylitol,
- proszek do pieczenia,
- kakao,
- borówki.
Sposób przygotowania: w jednej misce połącz jajko, mleko i olej. W drugiej misce połącz mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia. Następnie połącz zawartość obu misek i dodaj owoce. Piecz w foremkach 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.
Kulki fasolowe
Składniki:
- fasola adzuki,
- daktyle suszone,
- wiórki kokosowe,
- mleko ryżowe.
Sposób przygotowania: fasolę zalej wodą i trzymaj w wodzie przez całą noc, a następnie gotuj do miękkości. Daktyle namocz w wodzie. Połącz wszystkie składniki, zblenduj na gładką masę. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach.
Ciasto bananowe
Składniki:
- banany,
- mąka owsiana,
- olej rzepakowy,
- wanilia (w proszku),
- kakao.
Sposób przygotowania: banany ugnieć widelcem. Wymieszaj dokładnie z mąką i olejem. Posyp kakao i wanilią. Piecz 50–60 minut w 180 stC.
Słodycze bez cukru są idealną alternatywą dla osób lubiących przekąski na słodko a będących na diecie. Spożywając tego typu przekąski nie musimy martwić się o negatywne skutki słodkości. Jednak! Wszystko z umiarem. Nawet zdrowe posiłki mają określoną kaloryczność i mogą zniweczyć nasze ciężkie przestrzeganie diety.