Strona główna Suplementy Kwas alfa-liponowy (ALA) – działanie. Czy kwas alfa-liponowy powoduje skutki uboczne?

Kwas alfa-liponowy (ALA) – działanie. Czy kwas alfa-liponowy powoduje skutki uboczne?

3352
0
PODZIEL SIĘ
kwas alfaliponowy

Kwas alfa-liponowy jest jednym z dosyć często stosowanych suplementów. Jakie ma działanie? Czy ALA można przedawkować?

Kwas alfa-liponowy (ALA)

Kwas alfa-liponowy jest mitochondrialnym składnikiem biorącym udział w metabolizmie energetycznym. Jest to nasycony kwas tłuszczowy. Jest popularnie przyjmowany z suplementami L-karnityny, ze względu na ich połączone mechanizmy. ALA zapewnia zmniejszenie oksydacji poprzez zwiększenie działania enzymów antyoksydacyjnych oraz może zmniejszać stężenie glukozy we krwi.

Kwas alfa-liponowy należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje naturalnie w pożywieniu, w produktach takich jak:

  • szpinak,
  • nerki,
  • wątróbka,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • ziemniaki.

Jednak ilości ALA, jakie znajdziemy w pożywieniu są znacznie mniejsze niż standardowe dawki suplementacji.

Doustnie podawany kwas alfa-liponowy jest szybko wchłaniany w jelitach. Zaleca się stosowanie go na czczo, ze względu na możliwość zmniejszenia biodostępności przez inne produkty. Uważa się, że dawki 300–600 mg/dobę są wystarczające

Kwas alfa-liponowy – działanie

Suplementacja kwasu alfa-liponowego wykazuje szereg potwierdzonych naukowo działań:

  • chroni przed nadmierną oksydacją,
  • działa przeciwzapalnie,
  • chroni przed cukrzycą,
  • chroni przed zaburzeniami poznawczymi,
  • łączy się z minerałami, takimi jak miedź, ołów, cynk, selen, żelazo, rtęć, mangan,
  • zmniejsza apetyt,
  • zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie,
  • zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w komórkach nerwowych,
  • poprawia metabolizm lipidów,
  • poprawia dysfunkcję śródbłonka i przepływ krwi,
  • może korzystnie wpływać na redukcję masy ciała poprzez zmniejszenie apetytu,
  • wpływa korzystnie na stan skóry, chroniąc ją przed starzeniem,
  • wpływa korzystnie na funkcje pamięciowe,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca.

Kwas alfa-liponowy – skutki uboczne

Suplementacja kwasem alfa-liponowym jest relatywnie bezpieczna u ludzi. Badania na szczurach wykazały, że dawka 60 mg/kg masy ciała nie wykazuje skutków ubocznych, natomiast ostre szkodliwe skutki obserwowane są przy dawkach 2000 mg/kg masy ciała/dobę. W przypadku ludzi dawki 1800–2400 mg/dobę nie wykazały żadnych skutków ubocznych w okresie 6–7 miesięcy stosowania. W toksycznych dawkach ALA zwiększa poziom oksydacji i może wpływać na nadmierną chelatację metali, wywołując niedobory zwłaszcza manganu i selenu. Takie objawy były obserwowane w ilościach 3–5 g na dzień. Długotrwałe stosowanie może wpływać niekorzystnie na pracę wątroby. Stosowanie dawek powyżej 2400 mg/dobę jest niezalecane.

Kwas alfa-liponowy (ALA) jest silnym antyoksydantem i składnikiem przeciwzapalnym. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, jednak suplementy zawierają znacznie większe ilości ALA. Stosowanie kwasu alfa-liponowego nie wykazuje skutków ubocznych przy odpowiednim dawkowaniu.

 Bibliografia:

[1] Alpha-Lipoic Acid, [dostęp on-line] https://examine.com/supplements/alpha-lipoic-acid/

[2]  Ryan Raman, Alpha-Lipoic Acid: Weight Loss, Other Benefits and Side Effects, [dostęp on-line]https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid#bottom-line

[3] D.R.Cremera R.Rabelera A.Robertsb B.Lynch., Safety evaluation of α-lipoic acid (ALA), „Regulatory Toxicology and Pharmacology”, Volume 46, Issue 1, October 2006, Pages 29-41

[4] Cremer DR, et al., Long-term safety of alpha-lipoic acid (ALA) consumption: A 2-year study, Regul Toxicol Pharmacol. (2006)

[5] Ziegler D, et al., Treatment of symptomatic diabetic polyneuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: a 7-month multicenter randomized controlled trial (ALADIN III Study). ALADIN III Study Group, Alpha-Lipoic Acid in Diabetic Neuropathy. Diabetes Care. (1999)

[6] Ziegler D, et al., Treatment of symptomatic diabetic peripheral neuropathy with the anti-oxidant alpha-lipoic acid. A 3-week multicentre randomized controlled trial (ALADIN Study), Diabetologia, (1995)

[7] Shay KP, et al., Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: molecular mechanisms and therapeutic potential, Biochim Biophys Acta. (2009)

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKolacja po treningu. Co jeść po wieczornym treningu?
Następny artykułSłodycze bez cukru. Przepisy na fit desery
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here