Coraz więcej dzieci i młodzieży zaczyna intensywnie trenować i uprawiać sport wyczynowo. Na czym powinna polegać dieta młodego sportowca?
Dieta młodego sportowca
Uprawianie sportu przez młodych ludzi niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak regularna aktywność fizyczna, nawiązywanie interakcji z innymi, rozwój osobisty czy budowanie pewności siebie. Regularna aktywność fizyczna jest promowana wraz z zaleceniami żywieniowymi niezależnie od wieku. Perspektywa sukcesu sportowego stanowi bardzo kuszącą wizję zarówno dla młodych zawodników, jak i ich rodzin czy klubów, które reprezentują. Jednak należy pamiętać, że dojrzewanie jest okresem znacznego wzrostu i rozwoju fizycznego, do czego można zaliczyć zmiany w składzie ciała, zmiany metaboliczne, hormonalne, dojrzewanie organów, co może wpłynąć na przyszłe zdrowie. W kwestii żywienia, wiek dojrzewania jest również ważnym okresem budowania nawyków żywieniowych na całe życie.
Zapotrzebowanie kaloryczne nastolatków
W trakcie dojrzewania odpowiednia energetyczność diety jest konieczna dla wzrostu i rozwoju oraz wymagań energetycznych treningów. Trudne jest określenie zapotrzebowania kalorycznego młodego sportowca, ze względu na ciągłe zmiany metaboliczne. Co więcej wydatkowanie energetyczne związane z treningiem również ulega zmianom, w wyniku zmian ilości i objętości treningów, zmian w trakcie sezonu czy udziału w zawodach. W trakcie ustalania zapotrzebowania energetycznego bardzo ważne jest uwzględnienie energii koniecznej do wzrostu: zmagazynowanej we wzrastających tkankach i wydatkowanej na syntezę tych tkanek. Warto pamiętać o pojęciu energii dostępnej, czyli energii, która jest dostępna dla organizmu po pokryciu kosztu energetycznego związanego z wysiłkiem fizycznym.
Energia dostępna = Spożycie energii – energia wydatkowana
Przedłużające się okresy niskiej dostępności energii u młodych sportowców mogą wiązać się z opóźnieniem dojrzewania, zaburzeniami menstruacyjnymi, słabym stanem kości, niskim wzrostem, rozwojem zaburzeń odżywiania i zwiększonym ryzykiem urazów.
Wiek (lata) | Chłopcy (kcal/dobę) | Dziewczynki (kcal/dobę) |
6–7 | 1800 | 1650 |
7–8 | 1950 | 1775 |
8–9 | 2100 | 1950 |
9–10 | 2275 | 2125 |
10–11 | 2475 | 2300 |
11–12 | 2700 | 2475 |
12–13 | 2925 | 2625 |
13–14 | 3175 | 2725 |
14–15 | 3450 | 2855 |
15–16 | 3650 | 2875 |
16–17 | 3825 | 2875 |
17–18 | 3925 | 2875 |
Ogólne zalecenia żywieniowe:
- Białko: 15–20% dziennego zapotrzebowania energetycznego, 0,8–1,2 g/kg masy ciała/dobę
- Węglowodany: >50%, 3–8 g/kg masy ciała/dobę
- Tłuszcze: 15–30%
Zalecenia sportowe:
- 20 g wysokiej jakości białka po treningu
- 30–60 g węglowodanów/godzinę treningu trwającego powyżej 1h
- 1–1,5 g węglowodanów/kg masy ciała po treningu
- 5–7 ml płynów/kg masy ciała 4h przed treningiem
- 400–800 ml płynów na godzinę treningu
- Dodatkowe 1–1,5 l płynów na każdy utracony w trakcie treningu kilogram masy ciała
Jakie witaminy dla nastolatków?
Suplementacja jest dosyć popularna wśród młodych sportowców, jednak jej efektywność i potencjalne długoterminowe skutki nie zostały przebadane. Międzynarodowe stowarzyszenia dietetyki sportowej uważają, że regularna suplementacja nie jest zalecana dla zdrowych dzieci i młodzieży spożywającej zbilansowaną dietę. Znacznie bardziej istotne jest zapewnienie zróżnicowanej i zbilansowanej diety, niż wprowadzanie wczesnej suplementacji witaminowo-mineralnej czy sportowej. W przypadku młodych sportowców trenujących bardzo intensywnie, suplementy ergogeniczne można rozważyć w wieku 15–16 lat.
Dieta dla nastolatków uprawiających sport – jadłospis, przepisy
W przypadku młodych sportowców warto skupić się na kilku ważnych aspektach diety:
- nauka prawidłowych nawyków żywieniowych;
- ograniczenie słodyczy i słonych przekąsek;
- śniadanie (przed szkołą i przed treningiem porannym);
- przekąski do szkoły;
- odpowiednie nawodnienie;
- posiłek po treningu.
Przykładowy jadłospis i przepisy dla młodego sportowca
Śniadanie przed porannym treningiem
Owsianka czekoladowa
Składniki:
- płatki owsiane,
- daktyle,
- gorzka czekolada,
- banan,
- mleko 2%
- lub woda
Sposób przygotowania: Daktyle, banan i orzechy posiekaj, dodaj płatki. Zalej wodą lub mlekiem.
Trening I
Przekąska po treningu
Twarożek na słodko
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty,
- truskawki,
- miód,
- jogurt naturalny,
- bułka grahamka
Sposób przygotowania: Przygotuj twarożek: zmieszaj ser z miodem i jogurtem i dodaj truskawki. Podawaj z grahamką.
II śniadanie w szkole
Kolorowe tosty
Składniki:
- Chleb żytni razowy,
- oliwa z oliwek,
- wędlina drobiowa,
- ser żółty,
- papryka,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania: chleb posmaruj oliwą, dodaj wędlinę i ser, zapiecz tosty. Podawaj z papryką, pomidorkami i rukolą.
Obiad w szkole
Spaghetti pomidorowe z mięsem drobiowym
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty,
- passata pomidorowa,
- pomidory z puszki,
- mięso mielone drobiowe,
- pieprz,
- sól,
- bazylia,
- oregano,
- olej rzepakowy,
- cebula
Sposób przygotowania: ugotuj makaron.
Przygotuj sos: posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, mięso dopraw, podsmaż. Dodaj na patelnię passatę i pomidory. Podduś. Połącz z makaronem.
Przekąska przed treningiem
Kulki mocy
Składniki:
- Daktyle,
- płatki owsiane,
- miód,
- kakao
Sposób przygotowania: składniki połącz, zalej wrzątkiem, zblenduj. Uformuj kulki, obtocz w kakao.
Trening II
Posiłek regeneracyjny
Koktajl owocowo-mleczny
Składniki:
- Jogurt naturalny,
- banan,
- maliny
Sposób przygotowania: zmiksuj wszystkie składniki.
Kolacja
Grzanki z jajkiem sadzonym i warzywami
Składniki:
- Chleb graham,
- jajko,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania: upiecz grzanki w piekarniku, polej oliwą. Usmaż jajko sadzone, dodaj na pieczywo. Posyp posiekaną natką i dodaj pomidorki.
Dieta młodego sportowca powinna skupiać się przede wszystkim na wykształceniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Szczególne zalecenia żywieniowe wiążą się ze zwiększonym zapotrzebowaniem kalorycznym wynikającym z wydatkowania energii w trakcie treningów. Dodatkowa suplementacja nie jest zalecana wśród młodych sportowców stosujących zbilansowaną dietę.
Bibliografia:
[1] Asker Jeukendrup, Sports Nutrition for young athletes, [dostęp on line] http://www.mysportscience.com/single-post/2016/02/21/Sports-Nutrition-recommendations-for-children
[2] JohnEric W. Smith, Megan E. Holmes, and Matthew J. McAllister, Nutritional Considerations for Performance in Young Athletes, „Journal of Sports Medicine”,Volume 2015, Article ID 734649, 13 pages, [dostęp on-line] http://downloads.hindawi.com/journals/jsm/2015/734649.pdf
[3] Mary Ellen Bingham, Mimi E. Borkan, Paula A. Quatromoni, Sports Nutrition Advice for Adolescent Athletes: A Time to
Focus on Food,„American Journal of Lifestyle Medicine”, vol. XX • no X, [dostęp on-line] https://www.waldeneatingdisorders.com/wp-content/uploads/2016/08/Bingham.Borkan.Quatromoni.AmJLifestlyeMedicine.2015.pdf
[4] Ben Desbrow, Joanna McCormack, Louise M. Burke, Gregory R. Cox , i in., Sports Dietitians Australia Position Statement:
Sports Nutrition for the Adolescent Athlete, „International journal of sport nutrition and excersise metabolism”, 2014, 24, 570 -584, [dostęp on-line] https://www.researchgate.net/profile/Ben_Desbrow/publication/261105132_Sports_Dietitians_Australia_Position_Statement_Sports_Nutrition_for_the_Adolescent_Athlete/links/546c1c9d0cf20dedafd53ff1/Sports-Dietitians-Australia-Position-Statement-Sports-Nutrition-for-the-Adolescent-Athlete.pdf