Strona główna Suplementy Moringa – skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

Moringa – skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

9386
0
PODZIEL SIĘ
morinka właściwości skutki uboczne

Moringa olejodajna to inaczej Drzewo Życia. Jakie właściwości ma to magiczne drzewo z medycyny ajurweyjskiej?

Moringa olejodajna

Moringa olejodajna, czyli Moringa oleifera, jest drzewem, które czasami nazywane jest „drzewem życia” lub „magicznym drzewem”, ze względu na swoje potencjalne wykorzystanie w medycynie. Moringa należy do rodziny Moringaceae. Stanowi efektywny środek wspomagający leczenie niedożywienia. To liściasta zielona roślina wywodzi się z Himalajów. Jej liście wykorzystywane są w medycynie holistycznej i ajurwedyjskiej [1, 2].

Moringa oleifera to drzewo chrzanowe, a dokładniej gatunek drzewa tropikalnego, które pochodzi z Indii i Pakistanu. Znajdziemy je również w innych miejscach na świecie, takich jak Azja, Afryka czy Ameryka Południowa. Zarówno liście, owoce, kwiaty, nasiona, jak i korzenie Moringi mają swoje zastosowanie [1].

Moringa – skład

Każda część Moringi jest skarbnicą składników odżywczych, ale też antyodżywczych. Jakie składniki znajdziemy w Moringa oleifera?

  • Białko
  • Tłuszcz
  • Węglowodany
  • Błonnik pokarmowy
  • Witamina B1, B2, B3
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Wapń, magnez, fosfor, potas, miedź, żelazo, siarka
  • Kwas foliowy
  • taniny
  • sterole
  • flawonoidy
  • saponiny

Liście Moringi są bogate w wapń, potas, cynk, magnez, żelazo i miedź, mają niską kaloryczność. Liście zawierają 44% aminokwasów. Łupiny są włókniste, niedojrzałe zawierają nawet 47% błonnika pokarmowego i 21% białka.

Moringa posiada wiele składników mineralnych niezbędnych dla wzrostu i rozwoju, takich jak wapń. 230 ml mleka dostarcza 300–400 mg wapnia, kiedyś liście Moringi 1000 mg, a w formie sproszkowanej nawet 4000 mg. Sproszkowana Moringa ze względu na bogactwo żelaza mogą być wykorzystywane nawet we wspomaganiu leczenia anemii.

Zbierając wszystkie informacje odnośnie składu w jedno miejsce przedstawia się to następująco:

  • liście: błonnik, tłuszcze, białko, wapń, magnez, fosfor, potas, miedź, żelazo, siarka, beta-karoten, tiamina, ryboflawina, kwas nikotynowy, witamina C. Ponadto taniny, sterole, saponiny, terpenoidy, kwasy fenolowe, alkaloidy, flawonoidy
  • nasiona: kwas oleinowy, substancja antybiotyczna o nazwie pterygospermina, kwas linolenowy, linolowy, kwas behenowy. Ponadto taniny, saponiny, fenole, fityniany, flawonoicy, terpenoidy, lektyny, witamina A, C, aminokwasy, błonnik, tłuszcze
  • kwiaty: wapń, potas, aminokwasy
  • korzenie: alkaloidy, takie jak morfina, morginina, wapń, magnez, sód
  • łupiny: błonnik, tłuszcze, węglowodany, białko, kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, linolenowy

Moringa – właściwości

Moringa oleifera jest często określana jako panaceum na wiele chorób, jest wykorzystywana do wspomagania leczenia ponad 300 dolegliwości. Od dawna wykorzystywana jest w ziołolecznictwie przez indian i afrykańczyków. Jakie właściwości wykazuje Moringa?

  • może chronić przed toksycznością aresenu
  • wspomaga regulowanie stężenia glukozy we krwi
  • zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2
  • wspomaga leczenie cukrzycy typu 1 i 2
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • działa ochronnie na komórki nerwowe
  • wspomaga leczenie demencji
  • wspomaga pamięć
  • zapobiega dysfunkcji nerek
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka
  • wspomaga odporność u osób chorych na AIDS
  • wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów
  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • liście: wspomagają leczenie astmy, hiperglikemii, dyslipidemii, przeziębienia, zgagi, syfilisu, malarii, zapalenia płuc, biegunki, bólu głowy, chorób skóry, infekcji ucha i oka; obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu; mają działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne, antycukrzycowe, neuroochronne
  • nasiona: wspomagają leczenie niedoczynności tarczycy, choroby Crohn’a, reumatyzmu, dny moczanowej, epilepsji, chorób przenoszonych drogą płciową; mają działanie antymikrobiologiczne i przeciwzapalne
  • korzenie: stymulują pracę serca, mają działanie antywrzodowe i przeciwzapalne
  • kwiaty: obniżają cholesterol, wspomagają leczenie dolegliwości układu moczowego i przeziębienia
  • łupiny: wspomagają leczenie biegunki, dolegliwości wątroby i śledziony oraz ból stawów

Moringa – przeciwwskazania

Wodne ekstrakty nasion Moringi podawane w zastrzykach mają dawkę śmiertelną na poziomie 446,5 mg/kg, a wodne ekstrakty liści na poziomie 1,585mg/kg u myszy. Jednak podawanie Moringi doustnie w zalecanych dawkach (150–200 mg wodnego ekstraktu liści/kg) nie wykazuje działania toksycznego. Stosowanie 3–4 razy większych niż zalecane dawek powiązane jest z występowaniem uszkodzeń genotoksycznych i uszkodzeń narządów.

Stosowanie zbyt dużych dawek Moringi może mieć działanie przeczyszczające. Możliwe skutki uboczne stosowania Moringi to:

  • biegunka
  • nudności, wymioty
  • hipoglikemia
  • reakcje alergiczne

Podawanie Moringi jest przeciwwskazane u kobiet w ciąży i w okresie laktacji.

Moringa – zastosowanie

Moringa ma zastosowanie pod postacią oleju, nadaje się do stosowania w kuchni oraz na skórę i włosy. Inną stosowaną postacią jest proszek i kapsułki. Liście nadają się do zaparzania herbaty lub jako dodatek do potraw.

Moringa oleifera to roślina od lat wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Ze względu na bogactwo składników używana jest jako element wspomagający ponad 300 dolegliwości. W jej składzie znajdziemy mnóstwo składników mineralnych, witamin oraz błonnik pokarmowy. Moringa m.in. wspomaga leczenie cukrzycy, ma działanie antynowotworowe, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Stosowanie doustne Moringi jest ogólnie bezpiecznie, uważać muszą jedynie kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Warto jednak zawsze skonsultować stosowanie dodatkowych suplementów z lekarzem.

Bibliografia:

[1] https://examine.com/supplements/moringa-oleifera/

[2] https://www.healthline.com/health/moringa-benefits

[3] Kruthi Doriya, Devarai Santhosh Kumar, Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application Lakshmipriya Gopalakrishnan, Department of Chemical Engineering, Ordnance Factory Estate, Yeddumailaram, Indian Institute of Technolog.

[4]  Sheikh A, Yeasmin F, Agarwal S, Rahman M, Islam K, Hossain E, Hossain S, Karim MR, Nikkon F, Saud ZA, Hossain K., Protective effects of Moringa oleifera Lam. leaves against arsenic-induced toxicity in mice., Asian Pac J Trop Biomed. 2014 May;4(Suppl 1):S353-8.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSkalpel z Ewą Chodakowską – efekty
Następny artykułTrening na rzeźbę dla początkujących – zasady, przykładowy plan. Jak ułożyć plan treningowy na rzeźbę?
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here