Strona główna Odżywianie Odporność nabyta. Jak zwiększyć odporność organizmu?

Odporność nabyta. Jak zwiększyć odporność organizmu?

3061
0
PODZIEL SIĘ
odporność nabyta jak zwiększyć odporność organizmu

Istnieją 2 typy odporności. Czym jest odporność nabyta? Jak można w naturalny sposób wpłynąć na jej zwiększenie?

Odporność to mechanizmy biorące udział w wytworzeniu odpowiedzi odpornościowej, czyli zmian, jakie zachodzą w organizmie w wyniku kontaktu z antygenem. Odporność to po prostu zdolność do ochrony naszego organizmu przed patogenami. 

Jakie są funkcje układu odpornościowego?

  • funkcje obronne,
  • funkcje nadzorowe,
  • funkcje utrzymania homeostazy.

Odporność możemy podzielić na 2 główne typy:

  • odporność nieswoista: bierna i czynna – odporność nieswoista stanowi bezpośrednią, natychmiastową obronę organizmu; należą do niej m.in. niskie pH skóry, pochwy, żołądka, bakteriobójcze wydzieliny czy kaszel; inaczej odporność wrodzona;
  • odporność swoista: bierna, czynna, komórkowa.

Pierwszą linię obrony stanowi skóra, błony śluzowe, enzymy, czy naturalna mikroflora. Druga linią obrony jest odporność wrodzona, a trzecią – odporność nabyta. 

Odporność nabyta

Odporność swoista, inaczej nabyta, to typ odporności, który zależy od rozpoznawania antygenów przez przeciwciała i receptory rozróżniające antygeny limfocytów. W przypadku wytworzenia się tej odporności potrzebny jest czas, mechanizmy działają swoiście, a więc na konkretny patogen. 

Wyróżniamy kilka typów odporności nabytej: 

  • bierna naturalna (przeciwciała matki),
  • bierna sztuczna (surowica osób, które wyzdrowiały),
  • czynna naturalna (przejście choroby),
  • czynna sztuczna (szczepionki).

Wyróżniamy kilka mechanizmów odporności nabytej:

  • odporność komórkowa: jest uwarunkowana przez limfocyty T, które bezpośrednio atakują patogeny;
  • odporność humoralna: jest uwarunkowana przez przeciwciała wytwarzane przez limfocyty, przeciwciała niszczą komórki patogenne.

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Immunomodulacja to ingerencja czynników zewnętrznych, które wywołują zmiany w układzie odpornościowym, bez względu na stan zdrowia i kondycję. Immunomodulatory to między innymi środki farmakologiczne, ksenobiotyki, olejki eteryczne, promieniowanie jonizujące i elektromagnetyczne oraz składniki żywności.

W przypadku zaburzeń odporności, które nie wynikają z problemów zdrowotnych, można zastosować kilka naturalnych metod wspomagających układ immunologiczny.

Jakie składniki żywności mają korzystne działanie w przypadku wzmacniania odporności?

  • Specyficzne aminokwasy (glutamina, arginina, ornityna): wspomagają układ trawienny i mechanizmy obronne przewodu pokarmowego;
  • Kwasy tłuszczowe omega-3: wykazują leczniczy wpływ na proces zapalny;
  • Witamina D: wpływa na produkcję limfocytów;
  • Antyoksydanty: mają działanie przeciwzapalne;
  • Cynk: wpływa korzystnie na odporność wrodzoną, zapewnia prawidłową odpowiedź immunologiczną, zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje;
  • Selen: przyczynia się do zwiększenia aktywności komórek układu odpornościowego;
  • Żelazo: zapewnia właściwą funkcjonalność komórek odpornościowych;
  • Magnez: zapewnia prawidłowe działanie komórek odpornościowych;
  • Preparaty ziołowe: np. żeń-szeń, echinacea, czosnek, ginkgo, spirulina, jeżówka purpurowa, aloes – wykazują działanie immunomodulujące;
  • Probiotyki: zmniejszają ryzyko negatywnych objawów z układu oddechowego i żołądkowo-jelitowego.

W celu poprawy odporności można zastosować dodatkowe wspomaganie w postaci przyjmowania wyżej wymienionych produktów w postaci suplementów lub poprzez zwiększenie ich podaży z dietą.

Inne metody wspomagania odporności to:

  • odpowiednia ilość snu i wypoczynku,
  • rezygnacja z używek,
  • aktywność fizyczna,
  • duże ilości warzyw i owoców w diecie,
  • naturalne probiotyki w diecie (kiszonki, jogurty),
  • spożywanie czosnku, cebuli,
  • spożywanie miodu,
  • dieta bogata w ryby.

Odporność nabyta, inaczej swoista, to odporność, która nie jest wrodzona – nabywa się ją w trakcie w życia w kontakcie z patogenami, poprzez przeciwciała matki czy szczepionki. Istnieje wiele naturalnych metod immunomodulujących, czyli wspomagających odporność, takich jak: odpowiednia ilość snu i regeneracja, regularna aktywność fizyczna, czy wzbogacenie diety w antyoksydanty, probiotyki, preparaty ziołowe i kwasy omega-3.

Bibliografia:

[1] Krystyna Skwarło-Sońta, ŻYWIENIE a ODPORNOŚĆ, [dostęp on-line] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2017/Slajdy_kwiecien_2017.pdf

[2] Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231 EWELINA DYMARSKA, ALINA GROCHOWALSKA, HANNA KRAUSS. WPŁYW SPOSOBU ODŻYWIANIA NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY. IMMUNOMODULACYJNE DZIAŁANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ PRZECIWUTLENIACZy

[3] Consensus Statement Immunonutrition and Exercise. Stéphane Bermon et al. Immunonutrition and Exercise. 2017

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTrening na siłowni dla początkujących – plan
Następny artykułKwasica metaboliczna – objawy, leczenie, dieta
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here