Strona główna Odżywianie Mleczko kokosowe – przepis, właściwości i zastosowanie

Mleczko kokosowe – przepis, właściwości i zastosowanie

146
0
PODZIEL SIĘ
mleko kokosowe właściwości zastosowanie

Produkty na bazie kokosa są coraz bardziej popularne. Jednym z nich jest mleczko kokosowe, które stanowi miąższ kokosa z dodatkiem wody. Czy można samemu przygotować mleczko kokosowe? Jakie ma ono właściwości zdrowotne?

Mleczko kokosowe

Kokos właściwy, inaczej palma kokosowa, to gatunek z roślin arekowatych rozprzestrzeniony w strefie tropikalnej. Jest to roślina o szerokim zastosowaniu w krajach azjatyckich. Wśród produktów kokosowych możemy wyróżnić:

  • owoc kokosa,
  • wiórki kokosowe,
  • olej kokosowy,
  • wodę kokosową,
  • krem kokosowy,
  • cukier kokosowy,
  • mąkę kokosową,
  • mleczko kokosowe.

Mleczko kokosowe pozyskiwane jest z części jadalnych owocu kokosa po przetarciu z wodą. Często określane jest również jako mleko kokosowe. Stanowi popularny produkt spożywczy stosowany w kuchni azjatyckiej. W sklepach mamy dostępne mleko kokosowe w kartonie, które jest bardzo rozwodnioną opcją i w 100 ml produktu znajduje się jedynie 20 kcal, 0,1 g białka i 0,9 g tłuszczu. Natomiast inną opcją jest mleczko kokosowe w puszce, które w 100 g może zawierać 150-200 kcal, 1 g białka i 18 g tłuszczu. Wszystko zależy jednak od producenta.

Mleczko kokosowe – przepis

Jak samemu przygotować dobre mleczko kokosowe?

Szklankę wiórków kokosowych należy zalać 2 szklankami wody, a następnie zostawić na noc. Następnego dnia przygotowane składniki należy podgrzać do 60–70 stopni. Gotową masę należy dokładnie zmiksować i przelać przez gazę lub gęste sitko. Potem do pozostałych wiórków dodać kolejne 2 szklanki wody, zmiksować i przelać przez gazę.

Mleczko kokosowe – właściwości

Produkty na bazie kokosa charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu, z czego większość stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, te produkty są dobrym źródłem magnezu, potasu, błonnika pokarmowego czy aminokwasów.

Wartości odżywcze mleczka kokosowego (na 100 g):

  • 200 kcal,
  • 2,3 g białka,
  • 24 g tłuszczu,
  • 3,3 g tłuszczu,
  • 2,2 g błonnika pokarmowego.

Mleczko kokosowe ma biały kolor, gęstą konsystencję i kokosowy smak oraz aromat. W zależności od użytej w produkcji wody może zawierać od 15 do 25% tłuszczu.

Jakie właściwości zdrowotne ma mleczko kokosowe? Większość badań dotyczy pozostałych produktów kokosowych, jednak ze względu na podobny skład można uważać, że takie właściwości może wykazywać również mleczko kokosowe.

  • Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.
  • Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
  • Ma możliwy korzystny wpływ na profil lipidowy.
  • Działa antynowotworowo.
  • Chroni komórki wątroby.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Działa ochronnie w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Zmniejsza apetyt.

Mleczko kokosowe – zastosowanie

Mleczko kokosowe stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Może być stosowane jako:

  • zagęstnik zup i sosów,
  • dodatek łagodzący ostry smak potraw,
  • konieczny składnik azjatyckiego curry,
  • dodatek do deserów, koktajli,
  • baza do lodów czy owsianki,
  • zamiennik mleka krowiego w potrawach przygotowywanych na słodko.

Nie zawiera laktozy ani białek mleka krowiego, a więc jest idealne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy. Co więcej, mleczko kokosowe może być stosowane w kosmetyce, jako dodatek do kąpieli lub maseczek czy balsam do ciała.

Mleczko kokosowe to części jadalne kokosa po przetarciu z wodą. W zależności od ilości zastosowanej wody może mieć różną konsystencję i kaloryczność. Mleczko kokosowe, podobnie jak inne produkty pozyskiwane z kokosa, wykazuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Używane jest głównie do potraw w kuchni azjatyckiej, ale również jako zamiennik mleka krowiego w potrawach przyrządzanych na słodko.

Bibliografia:

[1] Jessa J., Hozyasz K.K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatr Pol, 2015,

[2] Enig M., The Health-Supporting Benefits of Coconuts, „Nexus”, 2002, 9(2),

[3] Aziz A. i in., Coconut oil and fermentation of coconut milk, Handbook of Plant-Based Fermented Food and Beverage Technology, red. Hui Y.H., Evranuz E.O., Boca Raton, 2012, 106–111,

[4] Suyitno T., Health Benefit of Coconut Milk, „Indonesian Food and Nutrition Progress”, 2003, 10(2), 106–112.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta jajeczna. Czy warto ją stosować?
Następny artykułDieta niskotłuszczowa. Co jeść na diecie niskotłuszczowej?
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here