Strona główna Odżywianie Dieta jajeczna. Czy warto ją stosować?

Dieta jajeczna. Czy warto ją stosować?

35
0
PODZIEL SIĘ
dieta jajeczna zasady

Ekspresowe diety odchudzające są coraz bardziej popularne ze względu na szybki efekt w postaci utraty nadmiernych kilogramów. Jedną z takich diet jest dieta jajeczna. Na czym polega? Czy warto ją stosować?

Dieta jajeczna to dieta niskowęglowodanowa, niskokaloryczna, ale za to wysokobiałkowa. Zaprojektowana została jako pomoc w redukcji masy ciała bez jednoczesnej utraty masy mięśniowej. Jak sama nazwa wskazuje, dieta ta skupia się na spożyciu jajek, będących głównym źródłem białka. Na podstawie dostępnych danych mówi się o tym, że dieta jajeczna została opracowana przez dietetyków z Kliniki Mayo w USA. Głównym jej założeniem jest jej krótki czas trwania umożliwiający szybką redukcję nadmiernych kilogramów. Różne dane podają inaczej, jednak utratę kilogramów można uśrednić jako 5 kilogramów w ciągu tygodnia!

Jakie są zasady stosowania diety jajecznej?

Oczywiście głównym składnikiem diety jajecznej są jajka. Dieta powinna trwać 7–14 dni, a według niektórych specjalistów nawet jedynie 3–5 dni.

  • Dozwolone jest spożywanie nawet 46 jajek dziennie.
  • Zaleca się spożywanie jajek gotowanych na twardo (czas gotowania to maks. 10 min).
  • Jako dodatek do jajka polecany jest tłuszcz pod postacią majonezu, oleju, oliwy czy masła.
  • Poza jajkami w menu dozwolone są warzywa i niektóre owoce.
  • Dieta nie jest niestety zbyt urozmaicona.
  • Konieczne jest wypijanie dużej ilości płynów, ok. 3 l dziennie (woda, herbata ziołowa, owocowa, czarna, kawa).
  • Zaleca się spożywanie 3 posiłków w ciągu dnia.
  • Przeciwwskazane są: tłuste mięso, pełnotłuste produkty mleczne, rośliny strączkowe, słodycze, cukier, sól, alkohol.

Czy warto stosować dietę jajeczną?

Dieta jajeczna może skutkować szybką utratą kilogramów. Jej zwolennicy podkreślają, że jajka w znacznej mierze składają się z wody, a poza tym dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz aminokwasów, które regulują poziom hormonów i wpływają korzystnie na regenerację.

Efekty stosowania diety jajecznej są szybko widoczne w postaci mniejszej liczby kilogramów na wadze. Jednak tak szybka redukcja masy ciała niestety nie przekłada się na utratę tkanki tłuszczowej, a tkanki mięśniowej i wody. Co więcej, stosowanie diety jajecznej może nieść za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.

  • Brak urozmaicenia diety, niedobory pokarmowe.
  • Efekt jojo po zakończeniu diety.
  • Ryzyko zbyt dużej podaży tłuszczu, co jest niewskazane dla osób z problemami z wątrobą, trzustką, drogami żółciowymi czy alergią na jajka.
  • Brak energii, zmęczenie, osłabienie organizmu.
  • Problemy z wykonywaniem aktywności fizycznej.
  • Problemy z wypróżnianiem, nudności, wzdęcia.
  • Brak nauki prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • Wzrost stężenia cholesterolu we krwi, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Dieta jajeczna to krótko trwająca dieta odchudzająca, która umożliwia redukcję nawet 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Dieta jest bardzo prosta do zastosowania, ponieważ składa się głównie z jajek z dodatkiem tłuszczu i warzyw. Niestety nie jest ona polecana przez dietetyków ze względu na możliwe skutki uboczne w postaci zwiększonego zmęczenia czy rozwinięcia problemów sercowo-naczyniowych. Jest to jedna z diet ekspresowych, które nie przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej, a głównie mięśni i wody. Po powrocie do normalnego sposobu żywienia istnieje duże ryzyko efektu jojo.

Bibliografia:

[1] Nicholas R Fuller  Ian D Caterson Amanda Sainsbury Gareth Denyer Mackenzie Fong James Gerofi Katherine Baqleh Kathryn H Williams Namson S Lau Tania P Markovic, The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) study—a 3-mo randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 4, 1 April 2015, Pages 705–713

[2] Susanna C Larsson  Agneta Åkesson Alicja Wolk, Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, 1 November 2015, Pages 1007–101

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo daje rozciąganie po treningu?
Następny artykułMleczko kokosowe – przepis, właściwości i zastosowanie
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Główna specjalistka poradni dietetycznej w Warszawie, w której od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here