Płatki jaglane to produkt powstały z przetwórstwa prosa. Dzięki bogactwu składników odżywczych znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do potraw, oraz w kosmetyce, jako składnik pozwalający zadbać o cerę.
Płatki jaglane
Kasza jaglana, inaczej jagły, to kasza pochodząca z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Ten rodzaj zboża był uprawiany już w czasach neolitu, a więc jaglanka jest jedną z najstarszych kasz. Podobnie do kaszy płatki jaglane również wytwarzane są z prosa. Są tłuczonym prosem, co sprawia, że są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu niż kasza, a nadal zawierają wiele składników odżywczych.
Płatki jaglane – właściwości
Spożywanie płatków jaglanych niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.
- Wspomagają pracę układu nerwowego, koncentrację.
- Regulują poziom cholesterolu.
- Mają korzystny wpływ na cerę.
- Płatki jaglane nie zawierają glutenu.
- Najlepiej stosować płatki jaglane na surowo, dzięki czemu nie podwyższamy indeksu glikemicznego.
- Wspomagają metabolizm.
- Wspomagają pracę jelit.
- Poprawiają odporność na stres.
- Wzmacniają odporność.
- Mają korzystny wpływ na włosy i paznokcie.
- Działają moczopędnie.
- Wspomagają układ sercowo-naczyniowy.
- Regulują poziom glukozy we krwi.
Płatki jaglane – wartości odżywcze
Płatki jaglane stanowią bardzo dobry, zdrowy produkt spożywczy, bogaty w wiele składników pokarmowych.
- Ok. 360 kcal na 100 g
- 7 g tłuszczu na 100 g
- 70 g węglowodanów na 100 g
- 4 g białka na 100 g
- Błonnik pokarmowy
- Bogactwo witamin z grupy B
- Witamina E
- Lecytyna
- Cynk
- Wapń
- Fosfor
- Żelazo
- Potas
- Krzem
- Magnez.
Płatki jaglane – zastosowanie
Płatki jaglane stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Mogą być stosowane jako:
- zamiennik tradycyjnych płatków śniadaniowych,
- dodatek do jogurtu,
- dodatek do koktajli okołotreningowych,
- zamiennik tradycyjnej panierki do mięsa,
- składnik zdrowych ciasteczek.
Płatki jaglane znajdują również zastosowanie w kosmetyce:
- jako składnik maseczek.
- jako składnik domowego peelingu.
Płatki jaglane to produkt powstały z prosa. Charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, co sprawia, że stanowią atrakcyjny dietetycznie artykuł spożywczy. Korzystnie wpływają na pracę jelit oraz układu nerwowego. Płatki jaglane mogą być dobrym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych, ale również dodatkiem do maseczek upiększających.
Bibliografia:
[1] Linda Dykes, Lloyd W. Rooney, Sorghum and millet phenols and antioxidants, Journal of Cereal Science, Volume 44, Issue 3, November 2006, s. 236–251,
[2] Lakshmi Kumari, P. Sumathi, S. Plant, Effect of consumption of finger millet on hyperglycemia in non-insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM) subjects, Foods Hum Nutr (2002) 57: 205,
[3] James W. Anderson, Tammy J. Hanna, Xuejun Peng & Richard J. Kryscio, Whole Grain Foods and Heart Disease Risk, Journal of the American College of Nutrition, 19:sup3, 291S-299S.