Strona główna Odżywianie Napoje zakazane podczas redukcji tkanki tłuszczowej

Napoje zakazane podczas redukcji tkanki tłuszczowej

1985
0
PODZIEL SIĘ
napoje zakazane na redukcji

Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem łatwym i szybkim. Wymaga trzymania się pewnych zasad oraz znacznej cierpliwości ze strony osoby odchudzającej się. Istnieją jednak pewne kwestie, których możesz nawet nie być świadomy, a które uniemożliwiają osiągnięcie postawionego celu. Mowa o napojach, które spożywane są podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy aby na pewno ich spożywanie jest wskazane?

Słodkie napoje gazowane

Są to napoje cechujące się dużą zawartością cukrów prostych. W 100 ml słodkich napojów gazowanych znajduje się ok. 10 g cukru, czyli 2 łyżeczki. Patrząc na tę kwestie praktycznie, w jednej szklance (200 ml) znajdują się, aż 4 łyżeczki cukru. Jest to zdecydowanie za dużo. Słodkie napoje gazowane są istotnym źródłem kalorii, wzmagającym apetyt.

Dla przykładu:  

  • 250 ml coca-coli zawiera 105 kcal
  • 250 ml pepsi zawiera 100 kcal
  • 250 ml mirindy zawiera 128 kcal

Jest to za dużo pustych kalorii dostarczanych do organizmu. Ze względu na obecność cukrów prostych sprzyjają one rozwojowi nadwagi i otyłości, jak również są czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Napoje te cechują się wysokim indeksem glikemicznym, co zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Wiele badań wskazuje, iż zwiększone spożycie cukru zwiększa stężenie triglicerydów oraz frakcji LDL cholesterolu, co jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. W tego rodzaju napojach na etykiecie często spotkać można kwas fosforowy, który zmniejsza przyswajanie wapnia, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy. Słodkie napoje gazowane zawierają ponadto barwniki o działaniu alergizującym np. czerwień koszenilowa czy tartrazyna jak również substancje konserwujące jak sorbinian potasu czy benzoesan sodu.

Soki owocowe świeżo wyciskane***

Zapewne zaskoczył Cię fakt, iż soki owocowe świeżo wyciskane również trafiły na tę listę. Już tłumaczę dlaczego. Pierwszym powodem jest ich kaloryczność.

Dla przykładu:

  • 250 ml soku pomarańczowego to 107,5 kcal
  • 250 ml soku jabłkowego to 105 kcal
  • 250 ml soku grejpfrutowego to 100 kcal

Drugim powodem jest fakt, iż wyciskając soki ze świeżych owoców pozbawia się je cennego dla organizmu błonnika pokarmowego. W związku z tym stają się one źródłem cukru, co prawda tego naturalnego pochodzącego z owoców, ale jednak cukru. Z tego względu powinno się odpowiednio przygotowywać tego rodzaju soki. Czyli jak? Odpowiedź jest prosta. Zamień soki na smoothie owocowo-warzywne, czyli miksuj całe owoce i warzywa. W takiej sytuacji napój jest słodki, ale zawiera też błonnik pokarmowy i mnóstwo witamin. Na zdrowie!  

Alkohol

Alkohol jest źródłem pustych kalorii. Nie zawiera żadnych witamin ani składników mineralnych. W 1 ml alkoholu etylowego zawiera aż 7 kcal. Z alkoholem związane jest również spożywanie dodatkowych kalorii pod postacią przekąsek. Zgubne staje się również spożywanie drinków, które zawierają dodatkowe puste kalorie w postaci soków i syropów. Oczywiście alkohol negatywnie oddziałuje na organizm m.in. ogranicza wchłanianie witamin oraz składników mineralnych, powoduje odwodnienie organizmu, obniża wydolność fizyczną organizmu. Alkohol uszkadza wątrobę powodując powstanie reakcji zapalnej, mutacji punktowych oraz aktywując procesy apoptozy w hepatocytach, czyli komórkach wątroby.

Dla zobrazowania kaloryczności alkoholu, na zakończenie kilka przykładów:

  • Kufel piwa (500 ml) to 245 kcal.
  • Kieliszek wódki (50 ml) to 110 kcal.
  • Wino czerwone wytrawne (150 ml) to 102 kcal.
  • Wino białe wytrawne (150 ml) to 99 kcal.

Podczas redukcji masy ciała należy zwracać szczególną uwagę na to, co jest spożywane pod postacią płynów. Napoje nie dają sytości, dlatego trudno jest kontrolować ich ilość, która spożywana jest w ciągu dnia. Z tego powodu należy zrezygnować ze słodkich napojów gazowanych oraz alkoholu, a soki owocowe ze świeżych owoców należy przygotowywać wg powyższych zasad.

Bibliografia:

  1. Bąbała O, Działo J, Deptuła W. Alkohol a zdrowie. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. Tom 60, numer 1-2, str. 189-194.
  2. Jarosz M, Rychlik E. Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozależnych. Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa. (dostęp online).
  3. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012
  4. www.ilewazy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here