Strona główna Suplementy Kwas alfa-liponowy (ALA) – działanie. Czy kwas alfa-liponowy powoduje skutki uboczne?

Kwas alfa-liponowy (ALA) – działanie. Czy kwas alfa-liponowy powoduje skutki uboczne?

3744
0
PODZIEL SIĘ
kwas alfaliponowy

Kwas alfa-liponowy jest jednym z dosyć często stosowanych suplementów. Jakie ma działanie? Czy ALA można przedawkować?

Kwas alfa-liponowy (ALA)

Kwas alfa-liponowy jest mitochondrialnym składnikiem biorącym udział w metabolizmie energetycznym. Jest to nasycony kwas tłuszczowy. Jest popularnie przyjmowany z suplementami L-karnityny, ze względu na ich połączone mechanizmy. ALA zapewnia zmniejszenie oksydacji poprzez zwiększenie działania enzymów antyoksydacyjnych oraz może zmniejszać stężenie glukozy we krwi.

Kwas alfa-liponowy należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje naturalnie w pożywieniu, w produktach takich jak:

  • szpinak,
  • nerki,
  • wątróbka,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • ziemniaki.

Jednak ilości ALA, jakie znajdziemy w pożywieniu są znacznie mniejsze niż standardowe dawki suplementacji.

Doustnie podawany kwas alfa-liponowy jest szybko wchłaniany w jelitach. Zaleca się stosowanie go na czczo, ze względu na możliwość zmniejszenia biodostępności przez inne produkty. Uważa się, że dawki 300–600 mg/dobę są wystarczające

Kwas alfa-liponowy – działanie

Suplementacja kwasu alfa-liponowego wykazuje szereg potwierdzonych naukowo działań:

  • chroni przed nadmierną oksydacją,
  • działa przeciwzapalnie,
  • chroni przed cukrzycą,
  • chroni przed zaburzeniami poznawczymi,
  • łączy się z minerałami, takimi jak miedź, ołów, cynk, selen, żelazo, rtęć, mangan,
  • zmniejsza apetyt,
  • zwiększa wychwyt glukozy przez mięśnie,
  • zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w komórkach nerwowych,
  • poprawia metabolizm lipidów,
  • poprawia dysfunkcję śródbłonka i przepływ krwi,
  • może korzystnie wpływać na redukcję masy ciała poprzez zmniejszenie apetytu,
  • wpływa korzystnie na stan skóry, chroniąc ją przed starzeniem,
  • wpływa korzystnie na funkcje pamięciowe,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca.

Kwas alfa-liponowy – skutki uboczne

Suplementacja kwasem alfa-liponowym jest relatywnie bezpieczna u ludzi. Badania na szczurach wykazały, że dawka 60 mg/kg masy ciała nie wykazuje skutków ubocznych, natomiast ostre szkodliwe skutki obserwowane są przy dawkach 2000 mg/kg masy ciała/dobę. W przypadku ludzi dawki 1800–2400 mg/dobę nie wykazały żadnych skutków ubocznych w okresie 6–7 miesięcy stosowania. W toksycznych dawkach ALA zwiększa poziom oksydacji i może wpływać na nadmierną chelatację metali, wywołując niedobory zwłaszcza manganu i selenu. Takie objawy były obserwowane w ilościach 3–5 g na dzień. Długotrwałe stosowanie może wpływać niekorzystnie na pracę wątroby. Stosowanie dawek powyżej 2400 mg/dobę jest niezalecane.

Kwas alfa-liponowy (ALA) jest silnym antyoksydantem i składnikiem przeciwzapalnym. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, jednak suplementy zawierają znacznie większe ilości ALA. Stosowanie kwasu alfa-liponowego nie wykazuje skutków ubocznych przy odpowiednim dawkowaniu.

 Bibliografia:

[1] Alpha-Lipoic Acid, [dostęp on-line] https://examine.com/supplements/alpha-lipoic-acid/

[2]  Ryan Raman, Alpha-Lipoic Acid: Weight Loss, Other Benefits and Side Effects, [dostęp on-line]https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid#bottom-line

[3] D.R.Cremera R.Rabelera A.Robertsb B.Lynch., Safety evaluation of α-lipoic acid (ALA), „Regulatory Toxicology and Pharmacology”, Volume 46, Issue 1, October 2006, Pages 29-41

[4] Cremer DR, et al., Long-term safety of alpha-lipoic acid (ALA) consumption: A 2-year study, Regul Toxicol Pharmacol. (2006)

[5] Ziegler D, et al., Treatment of symptomatic diabetic polyneuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: a 7-month multicenter randomized controlled trial (ALADIN III Study). ALADIN III Study Group, Alpha-Lipoic Acid in Diabetic Neuropathy. Diabetes Care. (1999)

[6] Ziegler D, et al., Treatment of symptomatic diabetic peripheral neuropathy with the anti-oxidant alpha-lipoic acid. A 3-week multicentre randomized controlled trial (ALADIN Study), Diabetologia, (1995)

[7] Shay KP, et al., Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: molecular mechanisms and therapeutic potential, Biochim Biophys Acta. (2009)

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKolacja po treningu. Co jeść po wieczornym treningu?
Następny artykułSłodycze bez cukru. Przepisy na fit desery
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here