Strona główna Odżywianie Ostropest plamisty – właściwości, dawkowanie, zastosowanie, przeciwwskazania

Ostropest plamisty – właściwości, dawkowanie, zastosowanie, przeciwwskazania

1904
0
PODZIEL SIĘ
ostropest plamisty właściwości zastosowanie

Ostropest plamisty jest ostatnio dosyć popularnym suplementem. Możemy dostać go w postaci suplementu w aptece albo w postaci ziaren czy sproszkowanej w sklepach zielarskich. Jakie działanie ma mleczny oset?

Ostropest plamisty, Silybum marianum (L.) Gaertn., z ang. milk thistle to mleczny oset, roślina jednoroczna, która należy do rodziny astrowatych. Legenda mówi, że białe plamy na liściach ostropestu powstały z kropel mleka Maryi, które upadły podczas karmienia Jezusa. To właśnie od Maryi wywodzi się nazwa gatunkowa marianum. Właściwości lecznicze ostropestu znane były już starożytności. W zielarstwie oset znany jest głównie dzięki swoim owocom, które zawierają sylimarynę, flawonoidy, fitosterole, garbniki, białka, aminy biogenne, witaminę C, witaminę K i wiele innych. Olej z nasion ostropestu plamistego bogaty jest w kwasy omega6.

Ostropest plamisty właściwości

Największą aktywność biologiczną w ostropeście wykazuje sylimaryna. Jakie właściwości ma ostropest?

  • Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne 
  • Dezaktywuje wolne rodniki, zwiększa syntezę glutationu 
  • Zwiększa zdolności regeneracyjne hepatocytów 
  • Uszczelnia błonę komórkową hepatocytów zapobiegając wnikaniu ksenobiotyków 
  • Chroni hepatocyty przed działaniem etanolu 
  • Wpływa na zmniejszenie nefrotoksyczności niektórych leków 
  • Obniża poziom triglicerydów 
  • Zmniejsza insulinooporność 
  • Wspomaga odbudowę komórek beta trzustki 
  • Działanie przeciwzapalne 
  • Działanie antyoksydacyjne 
  • Zwalnia podziały komórek niektórych nowotworów 
  • Hamuje kancerogenezę komórek skóry wywołaną promieniowaniem UVB 
  • Pobudza laktację 

Ostropest plamisty dawkowanie

Suszone nasiona zawierają 1–4% flawonoidów sylimaryny. Biodostępność dojelitowo podanej sylimaryny jest ograniczona, bowiem słabo rozpuszcza się w wodzie i jedynie 20–50% jest absorbowane z przewodu pokarmowego po spożyciu [2].

Dawki sylimaryny stosowane w badaniach wynosiły od 280 do 800 mg na dobę. W większości stosowano skoncentrowany, standaryzowany preparat zawierający 7080% sylimaryny. Zaleca się stosowanie 100200 mg ekstraktu z ostropestu plamistego 3 razy dziennie, z posiłkiem [2].

Ostropest plamisty zastosowanie

  • Poprawia stan chorych na chroniczne i ostre zapalenie wątroby i chorych na marskość wątroby 
  • Możliwość terapii nosicieli wirusa HCV 
  • Terapia cukrzycy 
  • Wspomaganie leczenia nowotworów 
  • Wspomaganie laktacji 

Ostropest plamisty przeciwwskazania

Możliwa jest reakcja alergiczna na ostropest plamisty [2]. Ze względu na działanie stymulujące wątrobę i woreczek żółciowy możliwe jest działanie przeczyszczające przez pierwsze dni stosowania ostropestu [2]. Jednak nie zanotowano innych działań niepożądanych poza delikatnymi objawami żołądkowo-jelitowymi, nawet przy stosowaniu większych dawek czy stosowaniu przez dłuższy czas. Sylimaryna może obniżać aktywność enzymów cytochromu P450, a więc może wpływać na metabolizm niektórych leków.

Ostropest plamisty jest rośliną zawierającą silny flawonoid – sylimarynę. Wykazuje ona działanie wspomagające wątrobę, nerki, wspomaga leczenie nowotworów, cukrzycy, a także pobudza laktację. Ostropest wydaje się być bezpiecznym suplementem, jednak może spowodować lekkie, niepokojące objawy ze strony przewodu pokarmowego. Należy jednak skonsultować jego stosowanie w przypadku przyjmowania niektórych leków.

Bibliografia:

[1] Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum. Mgr Róża Sawczuk, Dr hab. n. farm. Wojciech Miltyk

[2] The Longwood Herbal Task Force and The Center for Holistic Pediatric Education and Research. Milk Thistle (Silybum marianum). Jane M. Murphy, Mary Caban, Hand Kathi J. Kemper

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTrening pośladków z Mel B. Ćwiczenia na podniesienie pośladków
Następny artykułOtyłość brzuszna. Jak zrzucić tłuszcz z brzucha?
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here