Młody jęczmień mimo swej nazwy stosowany był już w czasach starożytnych w Chinach oraz Grecji. Stanowił lekarstwo na choroby oraz problemy skórne. Pozwalał wracać wojownikom do pełni sił po wyczerpujących wojnach. Czy dziś młody jęczmień jest żywnością typu superfood i może wpływać na stan ludzkiego zdrowia?
Młody jęczmień na odchudzanie
Młody jęczmień swoje właściwości odchudzające zawdzięcza frakcji rozpuszczalnego błonnika, jaką jest b-glukan. Po spożyciu zapewnia dłuższe uczucie sytości oraz tworzy lepką masę z pokarmów, dzięki czemu następuje spowolnienie wchłaniania węglowodanów. Dodatkowo b-glukan wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Pomaga to w pozbyciu się zalegającego pożywienia oraz poprawia wchłanianie przez kosmki jelitowe.
Oczywiście nie jest on magicznym środkiem, którego spożycie przyczynia się do utraty wagi. Trzeba pamiętać, że racjonalna dieta o ujemnym bilansie kalorycznym oraz aktywność fizyczna stanowią główne źródła osiągnięcia szczupłej sylwetki.
Młody jęczmień – jak stosować?
Mimo że młody jęczmień jest znany od setek lat i ceniony za bogactwo składników mineralnych, witamin oraz aminokwasów, nie został przebadany dokładnie pod kątem stosowania i bezpiecznej ilości do spożycia w ciągu doby. Można jedynie zakładać, że przyjmowanie 5 g dziennie nie przyniesie negatywnych skutków dla organizmu w dłuższej perspektywie czasu. Ale taka suplementacja musi być kontrolowana.
Innym znanym niebezpieczeństwem, wynikającym z nadużywania nawozów, emisji spalin oraz rozkładu substancji chemicznych w glebie, jest kumulowanie się szkodliwych substancji w tej formie zboża, jaką jest młody jęczmień. Nie dojrzewa on bowiem do końca i jest zbierany we wczesnych fazach, podczas których w jego wnętrzu gromadzone są substancje zarówno prozdrowotne, jak i te toksyczne. Jak większość dostępnej żywności zielonej młody jęczmień także jest narażony na pochłanianie szkodliwych związków z powietrza oraz z gleby. Trzeba być zatem świadomym, że stosowanie tego składnika diety powinno być racjonalne.
Tab. 1 Wpływ soku z młodego jęczmienia na cukrzycę*
Młody jęczmień – efekty
Badania pokazują, że suplementacja diety młodym jęczmieniem wpływa na zmniejszenie cholesterolu oraz regulację glukozy we krwi (dzięki b-glukanowi), a zawarte w nim witaminy C i E pomagają w hamowaniu utleniania cząstek LDL. Poza tym młody jęczmień działa antyalergicznie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Substancje zwane alkaloidami zawarte w młodym jęczmieniu przyczyniają się do łagodzenia skutków wystąpienia choroby wrzodowej żołądka. Dodatkowo chlorofil, który zapewnia młodemu jęczmieniowi jego zielony kolor i specyficzny zapach, wpływa na poprawę parametrów morfologii krwi oraz wspomaga odporność.
Mimo upływu lat i badań, jakie prowadzone są nad młodym jęczmieniem, nadal nieznany jest jego pełen wpływ na organizm ludzki. Wiadomo, że przynosi on korzyści w postaci poprawy zdrowia, ale nie wiadomo, jaki jest jego prozdrowotny efekt w przypadku długotrwałego stosowania. Podobnie jak do innych produktów superfood czy suplementów diety dostępnych na rynku do młodego jęczmienia również warto podchodzić z rozwagą i stosować go w niewielkich dawkach, robiąc przerwy, aby organizm mógł od tej substancji odpocząć.
Bibliografia:
[1] Lamia Lahouar, a, Safia El-Bok, a, Lotfi Achour, Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview, w: Am. J. Chin. Med. 43, 1311 (2015),
[2] Ikeguchi M, Tsubata M, Takano A., Effects of young barley leaf powder on gastrointestinal functions in rats and its efficacy-related physicochemical properties, Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:974840. doi: 10.1155/2014/974840. Epub 2014 Jul 8,
[3] Masumi Kamiyama, Takayuki Shibamoto, Flavonoids with Potent Antioxidant Activity Found in Young Green Barley Leaves, J. Agric. Food Chem., 2012, 60 (25), pp 6260–6267,
[4] de Sousa Falcão H , Leite JA , Barbosa-Filho J., Gastric and duodenal antiulcer activity of alkaloids: a review, w: Molecules (Basel, Switzerland) [17 Dec 2008, 13(12):3198-3223],
[5] Y.-M. Yu, W.-C. Chang, C.-T. Chang, Effects of Young Barley Leaf Extract and Antioxidative Vitamins on LDL Oxidation and Free Radical Scavenging Activities in Type 2 Diabetes, w: Diabetes & amp; Metabolism Vol 28, N ° 2 – avril 2002 s. 107-114,
[6] Takayuki Shibamoto, Yoshihide Hagiwara, Hideaki Hagiwara, Flavonoid with Strong Antioxidative Activity Isolated from Young Green Barley Leaves, w: Food Phytochemicals for Cancer Prevention II Chapter 17, pp 154–163. 1994,
[7] J.E Dale, G.M Felippe, C.Marriott, An Analysis of the Response of Young Barley Seedlings to Time of Application of Nitrogen, w: Annals of Botany, Volume 38, Issue 3, 1 June 1974, Pages 575–588.
*Źródło: Miroslav Lacina, Wpływ soku z młodego jęczmienia na cukrzycę, [dostęp on-line] http://cyber-sport.us/zalaczniki/wpyw_soku_z_modego_jczmienia_na_cukrzyc__dr_miroslav_lacinapdf_509.pdf