Ekspresowe diety odchudzające są coraz bardziej popularne ze względu na szybki efekt w postaci utraty nadmiernych kilogramów. Jedną z takich diet jest dieta jajeczna. Na czym polega? Czy warto ją stosować?
Dieta jajeczna to dieta niskowęglowodanowa, niskokaloryczna, ale za to wysokobiałkowa. Zaprojektowana została jako pomoc w redukcji masy ciała bez jednoczesnej utraty masy mięśniowej. Jak sama nazwa wskazuje, dieta ta skupia się na spożyciu jajek, będących głównym źródłem białka. Na podstawie dostępnych danych mówi się o tym, że dieta jajeczna została opracowana przez dietetyków z Kliniki Mayo w USA. Głównym jej założeniem jest jej krótki czas trwania umożliwiający szybką redukcję nadmiernych kilogramów. Różne dane podają inaczej, jednak utratę kilogramów można uśrednić jako 5 kilogramów w ciągu tygodnia!
Jakie są zasady stosowania diety jajecznej?
Oczywiście głównym składnikiem diety jajecznej są jajka. Dieta powinna trwać 7–14 dni, a według niektórych specjalistów nawet jedynie 3–5 dni.
- Dozwolone jest spożywanie nawet 4–6 jajek dziennie.
- Zaleca się spożywanie jajek gotowanych na twardo (czas gotowania to maks. 10 min).
- Jako dodatek do jajka polecany jest tłuszcz pod postacią majonezu, oleju, oliwy czy masła.
- Poza jajkami w menu dozwolone są warzywa i niektóre owoce.
- Dieta nie jest niestety zbyt urozmaicona.
- Konieczne jest wypijanie dużej ilości płynów, ok. 3 l dziennie (woda, herbata ziołowa, owocowa, czarna, kawa).
- Zaleca się spożywanie 3 posiłków w ciągu dnia.
- Przeciwwskazane są: tłuste mięso, pełnotłuste produkty mleczne, rośliny strączkowe, słodycze, cukier, sól, alkohol.
Czy warto stosować dietę jajeczną?
Dieta jajeczna może skutkować szybką utratą kilogramów. Jej zwolennicy podkreślają, że jajka w znacznej mierze składają się z wody, a poza tym dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz aminokwasów, które regulują poziom hormonów i wpływają korzystnie na regenerację.
Efekty stosowania diety jajecznej są szybko widoczne w postaci mniejszej liczby kilogramów na wadze. Jednak tak szybka redukcja masy ciała niestety nie przekłada się na utratę tkanki tłuszczowej, a tkanki mięśniowej i wody. Co więcej, stosowanie diety jajecznej może nieść za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.
- Brak urozmaicenia diety, niedobory pokarmowe.
- Efekt jojo po zakończeniu diety.
- Ryzyko zbyt dużej podaży tłuszczu, co jest niewskazane dla osób z problemami z wątrobą, trzustką, drogami żółciowymi czy alergią na jajka.
- Brak energii, zmęczenie, osłabienie organizmu.
- Problemy z wykonywaniem aktywności fizycznej.
- Problemy z wypróżnianiem, nudności, wzdęcia.
- Brak nauki prawidłowych nawyków żywieniowych.
- Wzrost stężenia cholesterolu we krwi, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta jajeczna to krótko trwająca dieta odchudzająca, która umożliwia redukcję nawet 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Dieta jest bardzo prosta do zastosowania, ponieważ składa się głównie z jajek z dodatkiem tłuszczu i warzyw. Niestety nie jest ona polecana przez dietetyków ze względu na możliwe skutki uboczne w postaci zwiększonego zmęczenia czy rozwinięcia problemów sercowo-naczyniowych. Jest to jedna z diet ekspresowych, które nie przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej, a głównie mięśni i wody. Po powrocie do normalnego sposobu żywienia istnieje duże ryzyko efektu jojo.
Bibliografia:
[1] Nicholas R Fuller Ian D Caterson Amanda Sainsbury Gareth Denyer Mackenzie Fong James Gerofi Katherine Baqleh Kathryn H Williams Namson S Lau Tania P Markovic, The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) study—a 3-mo randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 4, 1 April 2015, Pages 705–713
[2] Susanna C Larsson Agneta Åkesson Alicja Wolk, Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, 1 November 2015, Pages 1007–101