Masz wysoki poziom cholesterolu? Lekarz zalecił stosowanie diety? Czy wiesz jaką dietę wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę?
Dieta cholesterolowa
Zaburzenia lipidowe to nieprawidłowe wartości parametrów krwi, takich jak:
- cholesterol całkowity powyżej 190 mg/dl
- LDL powyżej 115 mg/dl
- HDL poniżej 50-60 mg/dl
- triglicerydy powyżej 150 mg/dl
W przypadku zaburzeń lipidowych konieczna jest opieka medyczna, niekiedy wprowadzenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego oraz odpowiednia dieta. Niewielkie odchylenia od norm prawidłowego lipidogramu mogą być w skuteczny sposób eliminowanie poprzez stosowanie odpowiedniego sposobu żywienia. Tutaj z pomocą przychodzi dieta cholesterolowa, której celem jest zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym.
Co jeść żeby obniżyć cholesterol?
Podstawowym elementem korzystnie wpływającym na poziom cholesterolu jest zmiana diety, w tym całkowita zmiana nawyków żywieniowych. Dodatkowo warto zredukować masę ciała oraz wprowadzić regularną aktywność fizyczną. W diecie cholesterolowej stawia się na poprawę pracy wątroby, ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, a zwiększenie błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Podstawowe elementy diety cholesterolowej:
- regularne posiłki,
- ograniczenie produktów zwierzęcych, zwłaszcza tłustych mięs, masła i smalcu,
- eliminacja smażenia, w zamian zaleca się pieczenie i gotowanie,
- ograniczenie cukru i słodyczy,
- ograniczenie produktów typu fast food,
- ograniczenie jajek i podrobów,
- wprowadzenie do diety większej ilości ryb chudych,
- stosowanie tłuszczów roślinnych na surowo, takich jak oliwa z oliwek,
- spożywanie orzechów, pestek i nasion,
- zwiększenie spożywania roślin strączkowych i ich przetworów, takich jak tofu,
- zwiększenie spożywania warzyw,
- ograniczenie spożycia owoców,
- zwiększenie spożycia produktów zbożowych pełnoziarnistych,
- ograniczenie alkoholu,
- zwiększenie udziału białka roślinnego,
- wyeliminowanie produktów przetworzonych, gotowych dań.
Specjalnym rodzajem diety szczególnie polecanej w przypadku zaburzeń lipidowych jest dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej.
Efekty diety cholesterolowej
W wyniku wprowadzenia zmian w diecie można z łatwością wpłynąć korzystnie na unormowanie poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Nieprawidłowe wyniki poziomu cholesterolu powinny być pierwszym krokiem do monitorowania stanu zdrowia oraz do zmiany nawyków żywieniowych i rozpoczęcia stosowania odpowiedniej diety. W przypadku niedużych nieprawidłowości dieta powinna stanowić najważniejszy element zmian. Dieta cholesterolowa to dieta z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, a zwiększeniem spożycia błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bibliografia:
[1] prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak, Miażdżyca – cz. 2. Cholesterol, główny winowajca, [dostęp on-line] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/miazdzyca—cz–2–cholesterol–glowny-winowajca
[2] Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010.
[3] Ciborowska H., Rudniacka A., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PZWL, Warszawa 2010.
[4] A. Szczeklik, Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna,Kraków 2005.