Strona główna Diety Dieta cholesterolowa. Co jeść żeby obniżyć cholesterol?

Dieta cholesterolowa. Co jeść żeby obniżyć cholesterol?

2462
0
PODZIEL SIĘ
dieta cholesterolowa zasady jadłospis

Masz wysoki poziom cholesterolu? Lekarz zalecił stosowanie diety? Czy wiesz jaką dietę wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę?

Dieta cholesterolowa

Zaburzenia lipidowe to nieprawidłowe wartości parametrów krwi, takich jak:

  • cholesterol całkowity powyżej 190 mg/dl
  • LDL powyżej 115 mg/dl
  • HDL poniżej 50-60 mg/dl
  • triglicerydy powyżej 150 mg/dl

W przypadku zaburzeń lipidowych konieczna jest opieka medyczna, niekiedy wprowadzenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego oraz odpowiednia dieta. Niewielkie odchylenia od norm prawidłowego lipidogramu mogą być w skuteczny sposób eliminowanie poprzez stosowanie odpowiedniego sposobu żywienia. Tutaj z pomocą przychodzi dieta cholesterolowa, której celem jest zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym.

Co jeść żeby obniżyć cholesterol?

Podstawowym elementem korzystnie wpływającym na poziom cholesterolu jest zmiana diety, w tym całkowita zmiana nawyków żywieniowych. Dodatkowo warto zredukować masę ciała oraz wprowadzić regularną aktywność fizyczną. W diecie cholesterolowej stawia się na poprawę pracy wątroby, ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, a zwiększenie błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podstawowe elementy diety cholesterolowej:

  • regularne posiłki,
  • ograniczenie produktów zwierzęcych, zwłaszcza tłustych mięs, masła i smalcu,
  • eliminacja smażenia, w zamian zaleca się pieczenie i gotowanie,
  • ograniczenie cukru i słodyczy,
  • ograniczenie produktów typu fast food,
  • ograniczenie jajek i podrobów,
  • wprowadzenie do diety większej ilości ryb chudych,
  • stosowanie tłuszczów roślinnych na surowo, takich jak oliwa z oliwek,
  • spożywanie orzechów, pestek i nasion,
  • zwiększenie spożywania roślin strączkowych i ich przetworów, takich jak tofu,
  • zwiększenie spożywania warzyw,
  • ograniczenie spożycia owoców,
  • zwiększenie spożycia produktów zbożowych pełnoziarnistych,
  • ograniczenie alkoholu,
  • zwiększenie udziału białka roślinnego,
  • wyeliminowanie produktów przetworzonych, gotowych dań.

Specjalnym rodzajem diety szczególnie polecanej w przypadku zaburzeń lipidowych jest dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej.

Efekty diety cholesterolowej

W wyniku wprowadzenia zmian w diecie można z łatwością wpłynąć korzystnie na unormowanie poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Nieprawidłowe wyniki poziomu cholesterolu powinny być pierwszym krokiem do monitorowania stanu zdrowia oraz do zmiany nawyków żywieniowych i rozpoczęcia stosowania odpowiedniej diety. W przypadku niedużych nieprawidłowości dieta powinna stanowić najważniejszy element zmian. Dieta cholesterolowa to dieta z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, a zwiększeniem spożycia błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Bibliografia:

[1] prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak, Miażdżyca – cz. 2. Cholesterol, główny winowajca, [dostęp on-line] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/miazdzyca—cz–2–cholesterol–glowny-winowajca

[2] Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010.

[3] Ciborowska H., Rudniacka A., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PZWL, Warszawa 2010.

[4] A. Szczeklik, Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna,Kraków 2005.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzy warto pozwalać sobie na cheat meal?
Następny artykułCzy warto stosować dietę Ewy Chodakowskiej?
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here