Strona główna Odżywianie Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe?

Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe?

180
0
PODZIEL SIĘ
batony proteinowe skład przepis

W związku z ogromnym zainteresowaniem zdrowym stylem życia na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej nowych produktów. Niestety nie wszystkie z nich, po dokładnym przeanalizowaniu etykiet, można rzeczywiście uznać za zdrowe. Jednym z takich produktów jest baton proteinowy. Pierwotnie przeznaczony dla sportowców, jednak coraz więcej osób spożywa go w formie przekąski. Czy warto to robić?

Batony proteinowe

Są to batony, które odznaczają się większym udziałem białka w gotowym już produkcie w porównaniu do batonów standardowych. To bardzo wygodna przekąska, teoretycznie dostarczającą sporo odżywczych składników. Dlaczego teoretycznie? W praktyce sklepowe batony proteinowe zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzone tłuszcze roślinne i wiele innych niepotrzebnych składników. Syrop glukozowo-fruktozowy odgrywa znaczną rolę w rozwoju otyłości, tym samym zwiększa ryzyko wystąpienie zaburzeń gospodarki lipidowej, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Utwardzone tłuszcze roślinne są z kolei źródłem kwasów tłuszczowych izomerii TRANS, które podwyższają w znacznym stopniu frakcję LDL cholesterolu oraz znacznie obniżają frakcję HDL cholesterolu. Są istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju miażdżycy, niektórych nowotworów, jak również sprzyjają powstawaniu zespołu metabolicznego.

Batony proteinowe – kiedy najlepiej jeść?

Batony proteinowe najlepiej jeść jako zdrową przekąskę w ciągu dnia lub jako zamiennik słodyczy. Oczywiście należy to robić z umiarem, gdyż jakby nie patrząc, są to jednak dodatkowe kalorie. Innym wykorzystaniem batonów proteinowych jest stosowanie ich jako alternatywy posiłku potreningowego. Najważniejszą jednak kwestią jest przygotowywanie batonów proteinowych samodzielnie w domu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudnym i długotrwałym procesem, często jest zdecydowanie szybsze niż wycieczka do sklepu oraz stanie w kolejce do kasy. Dlaczego należy przygotowywać batony samodzielnie? Tylko wtedy wiemy, co tak naprawdę znajduje się w ich składzie. Dodatkowo posiłek potreningowy wymaga odpowiedniej ilości poszczególnych makroskładników, a tylko przygotowując batona samodzielnie można odpowiednio go zbilansować. Batony proteinowe powinny być źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów, głównie złożonych oraz umiarkowanej ilości tłuszczów. Dodatkowo obfitować powinny w składniki mineralne oraz witaminy. Dlatego też dobór odpowiednich składników jest niezwykle ważny.

Batony proteinowe bez pieczenia – przepis

Batony proteinowe można przygotować samodzielnie w domu. Dzięki temu wartość odżywcza takiego batona jest taka, jaką chcemy uzyskać. Osiągnąć można to odpowiednio dobierając poszczególne składniki. Do przygotowania batonów proteinowych potrzebne są:

  • odżywka białkowa,
  • płatki zbożowe, np. jęczmienne, owsiane lub gryczane,
  • mleko krowie lub mleko sojowe,
  • orzechy, np. włoskie,
  • stosując batony proteinowe jako posiłek potreningowy można dodać do nich również suszone owoce.

Powyższe składniki należy zblendować. Otrzymana masa powinna być gęsta oraz kleista. Kolejnym krokiem jest umieszczenie jej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz włożenie do lodówki. Czas chłodzenia wynosi ok. 1h.

Reasumując batony proteinowe są bardzo dobrym wyborem. Należy jednak zwracać baczną uwagę na ich skład, a najlepiej przygotowywać je samodzielnie w domu. Wówczas mamy świetną okazję na przygotowanie własnej receptury, łącząc ze sobą różnorodne składniki. Bardzo dobrym wyborem będzie np. komosa ryżowa, amarantus, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni czy daktyle lub suszone morele.

Bibliografia:

  1. Cichosz G, Czeczot H. Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol.  – XLV, 2012, 2, str. 181-190.
  2. Sadowska J, Rygielska M. Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014,3 (94), 14-26.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here