Strona główna Suplementy Kazeina – właściwości, występowanie. Odżywka kazeinowa

Kazeina – właściwości, występowanie. Odżywka kazeinowa

736
0
PODZIEL SIĘ
kazeina gdzie się znajduje?

Wśród odżywek białkowych możemy znaleźć nie tylko białko serwatkowe, ale również białko kazeinowe. Czym jest więc kazeina? Jakie ma właściwości? Jakie odżywki zawierające kazeinę możemy znaleźć na rynku?

Kazeina

Białko kazeinowe to jedno z dwóch, które tworzą białka produktów mlecznych. Kazeina znana jest jako wolno trawiony składnik białka mleka. 

Białko to składnik mleka, który decyduje o jego wartości żywieniowej i przydatności do przetwórstwa. W mleku znajduje się około 3,4% białka, z czego 80% związków azotowych to białka kazeinowe, a 20% – serwatkowe. 

Kazeina to białko mleka, które wyodrębniane jest w trakcie trawienia, dzięki działaniu podpuszczki. Należy do glikoprotein i fosfoprotein. Jest najważniejszym białkiem mleka. Zawartość kazeiny w mleku wynosi 2,4-2,8%. 

Skład elementarny kazeiny:

  • węgiel,
  • wodór,
  • tlen,
  • azot,
  • siarka,
  • fosfor.

Kazeina to białko złożone, które zawiera jony wapniowe i fosforanowe. Należy do grupy białek niejednorodnych, w jej składzie można wyróżnić 20 frakcji, które różnią się zawartością: fosforu, aminokwasami, sacharydami, masą cząsteczkową czy właściwościami. Główne frakcje kazeiny to: kazeina alfa, beta, gamma, alfa-s-kazeina, kappa-kazeina. 

Kazeina mleka krowiego zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które znajdują się w ilościach większych niż w białku wzorcowym, wg. wzorca aminokwasowego FAO/WHO. Ma mniej izoleucyny, lizyny, treoniny, tryptofanu, waliny i aminokwasów siarkowych niż białko jaja kurzego [2].

Właściwości kazeiny

  • materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny 
  • materiał budulcowy do syntezy białek osocza 
  • poprawia wartość odżywczą produktów, dzięki zwiększaniu zawartości białka w produkcie 
  • białko serwatkowe i kazeinowe mają najlepszą biodostępność w porównaniu z innymi alternatywami białka 
  • białko kazeinowe zapewnia wolniejszą dostępność aminokwasów, dlatego jest określane „wolnym białkiem” 
  • kazeina jest nierozpuszczalna w wodzie, a dzięki temu wolniej uwalnia aminokwasy, których poziom jest podtrzymywany w organizmie przez dłuższy czas; jednak białko serwatkowe ma lepszy wpływ niż kazeina na stymulację syntezy białek mięśniowych 
  • według najnowszych zaleceń spożywanie 30–40 g białka kazeinowego 30 min przed snem zwiększa nocną syntezę białek mięśniowych 
  • kazeina przed snem utrzymuje nocną lipolizę i oksydację kwasów tłuszczowych 
  • spożycie kazeiny przed snem może korzystnie wpływać na budowę beztłuszczowej masy ciała 

Gdzie występuje kazeina?

Pasteryzowane mleko odtłuszczone jest surowcem do produkcji kazeiny spożywczej. Innym surowcem może być odtłuszczony proszek mleczny. Możemy wyróżnić:

  • kazeinę enzymatyczną: mleko zaprawiane jest enzymami proteolitycznymi (82% białka, 1,4% tłuszczu, 0,5% laktozy, 8,5% popiołu);
  • kazeinę kwasową: mleko doprowadza się do pH 4,6, przez dodatek kwasy solnego, mlekowego, ukwaszonej serwatki (88% białka, 1,5% tłuszczu, 0,3% laktozy, 2,1% popiołu) 

Kazeina znajduje się w produktach mlecznych, takich jak: twaróg, sery, serki wiejskie. Możemy ją dostać również pod postacią odżywek białkowych dostępnych dla sportowców.

Odżywka kazeinowa

Na rynku mamy dostępnych kilka różnych odżywek zawierających kazeinę:

  • hydrolizat kazeiny: białka kazeiny poddane procesowi hydrolizy, czyli rozkładowi białka; hydrolizaty kazeiny są częściowo strawione, mają lepszą wchłanialność;
  • kazeina micelarna: frakcja białkowa, która pozyskiwana jest w wyniku mikrofiltracji mleka; charakteryzuje się długim czasem wchłaniania, większym uczuciem sytości; według producentów jest to najczystsza postać białka kazeinowego, zawiera również niską ilość laktozy; ze względu na to, że tworzy w przewodzie pokarmowym półstałą konsystencję długo uwalnia aminokwasy;
  • kazeinian wapnia: białko pochodzące z chemicznego oczyszczania mleka; wykorzystywany jest również w przetwórstwie żywności, jako dodatek do żywności.

Kazeina stanowi 80% związków azotowych mleka. Jest uważana za wolniej trawioną frakcję białek mleka. Spełnia wiele istotnych funkcji, również w kwestii sportu, wpływa na syntezę białek mięśniowych, nocną regenerację i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Na rynku znajdziemy ją pod postacią odżywek: hydrolizatu, kazeinianu wapnia i kazeiny micelarnej. Najwięcej badań naukowych prowadzonych jest przy wykorzystaniu kazeiny micelarnej, a więc jest to forma, którą można polecić.

Bibliografia:

[1] Jak zwiększyć kazeinę w mleku? Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. 2014

[2] NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE ENGINEERING SCIENCES AND TECHNOLOGIES 3(10). 2013. Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I FUNKCJONALNE ORAZ ZASTOSOWANIE KAZEINIANÓW W PRZETWÓRSTWIE SPOŻYWCZYM

[3] J Sports Sci Med. 2013 Mar; 12(1): 74–79. The Effects of Pre- and Post-Exercise Whey vs. Casein Protein Consumption on Body Composition and Performance Measures in Collegiate Female Athletes. Colin D. Wilborn

[4] International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2017

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKinezyterapia – na czym polega, wskazania i przeciwwskazania, ćwiczenia
Następny artykułTrening na siłowni dla początkujących – plan
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here