Diety alternatywne są restrykcyjnymi dietami redukcyjnymi. Jedną z nich jest dieta kopenhaska. Na czym polega taka dieta? Jakie są jej wady i zalety?
Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska jest jedną z diet alternatywnych, wykorzystywanych w celu redukcji masy ciała. Jest to rygorystyczna dieta trwająca 13 dni, której celem, według twórców, jest poprawa przemiany materii i uregulowanie metabolizmu. Przez wielu uważana jest za „dietę cud”. Dieta kopenhaska nie ma jednak swojego udokumentowanego naukowo działania, dlatego próżno szukać badań na jej temat.
- czas trwania: 13 dni, nie częściej niż 2 razy w roku;
- liczba posiłków w ciągu dnia: 3 (śniadanie 8–9, lunch 12–14, obiad 17–18);
- kaloryczność diety: max. 800–900 kcal;
- ostatni posiłek: do 18;
- podstawowe składniki diety: chude mięso, warzywa, jaja, kawa, zielona herbata;
- ograniczenie podaży soli;
- 2l wody dziennie;
- zabrania się zmiany kolejności dni w jadłospisie;
- zalecane jest stosowanie suplementów multiwitaminowych;
- po zakończeniu diety zaleca się stopniowe zwiększanie podaży kalorii.
Dieta kopenhaska – jadłospis
Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej? Jest to dokładnie zalecany jadłospis, którego kolejności nie należy zmieniać.
Dzień 1 i 8
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Lunch: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku/brokułów, 1 pomidor
- Obiad: 200g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 1 łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny
Dzień 2 i 9
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Lunch: 200g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 1 łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny
- Obiad: 100g chudej szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- Obiad: 200g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 1 łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny
Dzień 3 i 10
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Lunch: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały owoc
- Obiad: 2 jajka na twardo, 100g chudej szynki, 5 liści sałaty, 1 łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny
Dzień 4 i 11
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru
- Lunch: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150g naturalnego serka wiejskiego
- Obiad: pół szklanki kompotu z owoców, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12
- Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
- Lunch: 300g chudej gotowanej lub smażonej ryby, sok z cytryny
- Obiad: 200g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 6-8 różyczek gotowanego brokuła
Dzień 6 i 13
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
- Lunch: 1 duszona pierś z kurczaka, 5 liści sałaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny
- Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchewka
Dzień 7
- Śniadanie: 1 kubek zielonej herbaty, bez cukru
- Lunch: 150g piersi z kurczaka, 1 świeży owoc
- Obiad: nic
Jakie efekty daje dieta kopenhaska?
Zalety:
- szybka utrata nadprogramowych kilogramów (nawet 7–20kg),
- krótki czas trwania,
- proste i szybkie do przygotowywania posiłki.
Wady:
- niedobór kalorii,
- niedobór składników odżywczych,
- niedobór składników mineralnych i witamin,
- bardzo trudna do przestrzegania dieta,
- brak nauki prawidłowych nawyków żywieniowych,
- brak możliwości aktywności fizycznej w trakcie stosowania diety, ze względu na restrykcje kaloryczne,
- jedynie dla osób zdrowych, m.in. bez problemów z nadciśnieniem tętniczym, żołądkowo-jelitowych, w ciąży i w trakcie laktacji,
- brak możliwości odstępstw od diety,
- zaburzenie metabolizmu,
- efekt jo-o,
- zaparcia,
- osłabienie,
- bóle głowy,
- zaburzenia koncentracji,
- osłabienie włosów, paznokci.
Dieta kopenhaska to restrykcyjna dieta alternatywna prowadząca do szybkiej i dużej redukcji masy ciała. Dieta trwa 13 dni i składa się z 3 posiłków, spożywanych do godziny 18. Największym efektem jej stosowania jest duża utrata kilogramów w krótkim czasie, co sprawia, że ma wiele zwolenników. Jednak ilość wad i konsekwencji związanych z jej stosowaniem powinna zdecydowanie zniechęcić osoby szukające sposobu na odchudzanie.