Strona główna Diety Efekty diety Dukana

Efekty diety Dukana

98
0
PODZIEL SIĘ
efekty diety dukana

Na rynku dostępnych jest mnóstwo diet obiecujących szybką utratę kilogramów. Jedną z takich efektownych diet jest dieta Dukana. Na czym polega dieta białkowa? Jakie są efekty jej stosowania?

W dzisiejszych czasach jednym z głównych zdrowotnych problemów w całej populacji jest nadmierna masa ciała, a nawet otyłość. Podstawą zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu nadwagi i otyłości jest zmiana stylu życiu, a zwłaszcza zmiana sposobu żywienia. Głównym założeniem diety w redukcji masy ciała jest ustalenie deficytu kalorycznego, który umożliwia systematyczny ubytek masy ciała.

Jedną z popularnych diet odchudzających jest dieta Dukana, inaczej dieta protal, stworzona przez byłego lekarza Pierre’a Dukana.

Dieta Dukana

Jest to jeden z rodzajów diety białkowo-tłuszczowej, zawierającej powyżej 30% białka. Dieta polega na znacznym zwiększeniu spożycia białka i jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. W poprzednich latach dieta protal była bardzo popularna, jednak w ostatnim czasie zaczęła być coraz bardziej krytykowana przez dietetyków.

Dieta Dukana dzieli się na kilka faz:

1.Faza I uderzeniowa/proteinowa

  • faza trwa 7 dni (w praktyce 510 dni),
  • dozwolone jest spożywanie jedynie produktów białkowych,
  • zalecane jest wypijanie dużej ilości płynów (zwłaszcza woda, herbata, chude mleko, ewentualnie napoje light),
  • zalecane produkty: mięso i nabiał o małej zawartości tłuszczu, poza tym gęś, wątroba, nerki, jaja, owoce morza, ryby.

2. Faza II naprzemienna

  • faza trwa do uzyskania docelowej masy ciała,
  • zalecane są produkty z fazy I, a dodatkowo niektóre warzywa,
  • dozwolone jest spożywanie 2 łyżek otrąb pszennych,
  • niedozwolone nadal są produkty zbożowe,
  • zalecane jest spożywanie jednego dnia produktów białkowych i warzyw a drugiego samych protein.

3. Faza III utrwalenia

  • faza trwa 10 dni na każdy utracony kilogram,
  • zalecane jest zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy,
  • dozwolone jest wprowadzenie żółtego sera, pieczonego mięsa, niektórych ciast,
  • 1 dzień w tygodniu powinien być dniem w całości białkowym.

4. Faza IV stabilizacji

  • normalny sposób żywienia ,
  • 1 raz w tygodniu zaleca się stosowanie kuracji uderzeniowej w postaci dnia białkowego.

Efekty diety Dukana

Korzyści:

  • szybki i znaczny spadek masy ciała,
  • szybka początkowa redukcja stanowi motywację do dalszego stosowania zmian w diecie,
  • dieta jest prosta do stosowania,
  • na diecie nie ma restrykcji ilościowych.

Konsekwencje:

  • W trakcie I fazy diety ograniczenie węglowodanów i spożywanie tylko produktów białkowych powoduje wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii z braku glukozy. W tym procesie powstają ciała ketonowe będące źródłem energii dla układu nerwowego, powodując zmniejszenie uczucia głodu, zmęczenie i zaburzenia koncentracji. Co więcej, I faza wyklucza spożycie warzyw, a więc miejsce ma niedobór błonnika pokarmowego, czego efektem mogą być zaparcia.
  • W trakcie II fazy diety nadal następuje ograniczenie węglowodanów. Dopuszczalne jest spożycie warzyw, co może zapewnić dostawę witamin i składników mineralnych, jednak podtrzymana nieobecność produktów zbożowych niesie ryzyko niedoboru błonnika, a więc zaparć.
  • Niedobór błonnika pokarmowego w trakcie trwania całej diety Dukana może prowadzić do zaparć i sprzyjać rozwojowi raka jelita grubego.
  • Możliwy niedobór mikro- i makroskładników.
  • Nadmiar białka może powodować nadmierną pracę nerek i wątroby, co jest szkodliwe zwłaszcza u osób chorych oraz z grup ryzyka niewydolności tych narządów.
  • Ryzyko osteoporozy.
  • Ryzyko upośledzenia pracy układu nerwowego.
  • Większe ryzyko zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, nowotworów.
  • Diety wysokobiałkowe nie są bardziej korzystne w redukcji masy ciała niż diety redukcyjne z kontrolowaną zawartości składników odżywczych.

Dieta Dukana to dieta białkowo-tłuszczowa bardzo popularna w redukcji masy ciała w ostatnich latach. Dieta składa się z IV faz, które umożliwiają szybką i znaczną redukcję nadmiernych kilogramów, co dla wielu osób może być bardzo atrakcyjne. Jednak stosowanie tej diety nie jest zalecane przez dietetyków, ze względu na jej niekorzystny wpływ na zdrowie, głównie ze względu na niedobór błonnika pokarmowego i możliwe niedobory witaminowo-mineralne.

Bibliografia:

[1] Dr Pierre Dukan, Nie potrafię schudnąć, Wydawnictwo Otwarte, 2008. 

[2]  Longina Kłosiewicz-Latoszek, Wiktor Bogdan Szostak, Kontrowersje wokół diet odchudzających, „Postępy Nauk Medycznych”, t. XXIV, nr 9, 2011.

[3] Karolina Biedrzycka, Porównanie zaleceń żywieniowych z popularnymi dietami oraz skutki ich stosowania, W: Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułĆwiczenia na klatkę piersiową dla dziewczyn
Następny artykułWłaściwości borówki amerykańskiej – niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here