Strona główna Suplementy Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne

Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne

2631
0
PODZIEL SIĘ
ziemia okrzemkowa

Medycyna i preparaty naturalne cieszą się coraz większą popularnością. Jedną z takich substancji jest ziemia okrzemkowa, znana przede wszystkim dzięki dużej ilości krzemu. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z suplementacji ziemią okrzemkową?

Spis treści

  1. Ziemia okrzemkowa
  2. Ziemia okrzemkowa – właściwości
  3. Ziemia okrzemkowa – zastosowanie
  4. Ziemia okrzemkowa – preparaty
  5. Ziemia okrzemkowa – jak stosować
  6. Ziemia okrzemkowa – gdzie kupić, cena
  7. Ziemia okrzemkowa – przeciwwskazania i skutki uboczne

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa, inaczej ziemia diatomowa lub diatomit, to skały organogeniczne, które zostały utworzone z pancerzyków okrzemek, czyli jednokomórkowych glonów. Poza tym w ziemi okrzemkowej mogą występować szczątki innych organizmów, kwarc, kalcyt czy związki żelaza. Diatomit ma biały lub żółtawobiały kolor, jest miękki i porowaty. Ziemia okrzemkowa znajduje zastosowanie w przemyśle jako środek bielący, odwadniający, filtrujący czy przy wyrobie sztucznych kamieni. Ponadto wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce.

Ziemia okrzemkowa – właściwości

Ziemia okrzemkowa jest rodzajem naturalnie występującego piasku wydobywanego z ziemi. Składa się z mikroskopijnych szkieletów alg, znanych również jako diatomy, które były skamieniałe przez ponad milion lat. Można wyróżnić 2 rodzaje ziemi okrzemkowej: ziemię klasy żywieniowej, która jest odpowiednia do spożycia, oraz ziemię klasy filtrowanej, która jest toksyczna dla ludzi, ale ma szerokie zastosowanie w przemyśle. Diatomy w ziemi okrzemkowej składają się w dużej mierze z krzemu, który można znaleźć w naturze w piasku, kamieniach, roślinach i organizmie człowieka. Jednak w ziemi okrzemkowej dostępnej komercyjnie krzem znajduje się w skoncentrowanej formie. Oprócz niego znajdziemy w niej wapń, sód, magnez i żelazo.

Ziemia okrzemkowa – zastosowanie 

Ziemia okrzemkowa znajduje swoje zastosowanie m.in. w:

  1. paszach dla zwierząt,
  2. środkach przeciwpasożytniczych dla zwierząt,
  3. jako insektycyd, środek ochrony roślin,
  4. filtrach do wody, odświeżaczach powietrza,
  5. środkach przeciwzbrylających w żywności.

Ziemia okrzemkowa klasy żywieniowej stała się w ostatnim czasie dosyć popularnym suplementem. Mimo że nie istnieje wiele dobrych jakościowo badań naukowych sprawdzających wpływ ziemi okrzemkowej na ludzi, uważa się, że może ona wykazywać wiele korzyści zdrowotnych.

  • Wspomaga pracę układu pokarmowego.
  • Wspomaga trawienie.
  • Może wspomagać pozbywanie się pasożytów i wirusów.
  • Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i układ sercowo-naczyniowy.
  • Dostarcza składniki mineralne.
  • Wspomaga wzrost włosów.
  • Wspomaga stan skóry i paznokci.
  • Wspomaga stan kości.

Ziemia okrzemkowa – preparaty

Na rynku występuje wiele preparatów z ziemią okrzemkową. Ważne jest jednak dokładne sprawdzenie, czy ziemia, którą kupujemy, jest klasy spożywczej. Możemy dostać ją w postaci białego proszku, w opakowaniach po kilkaset gramów.

Ziemia okrzemkowa – jak stosować?

Na opakowaniu suplementu zazwyczaj jest podany najlepszy sposób dawkowania. Do ziemi okrzemkowej wielu producentów dokłada specjalny dozownik, który w prosty sposób pozwoli nam odmierzyć prawidłową dawkę.

Porcję ziemi okrzemkowej możemy wymieszać w szklance wody, mleka bądź soku. Na początku warto stosować mniejszą dawkę i powoli ja zwiększać. Można rozpocząć np. od jednej łyżeczki ziemi okrzemkowej a po tygodniu, w przypadku braku skutków ubocznych zwiększyć do 2 czy 3 łyżeczek. Ten sposób pozwoli nam uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych związanych ze zbyt dużym jej spożyciem.

Ziemia okrzemkowa – gdzie kupić, cena

Ziemię okrzemkową znajdziemy w dobrych sklepach ze zdrową żywnością stacjonarnych bądź internetowych. Cena ziemi okrzemkowej wynosi ok. 50 zł za 1 kg

Ziemia okrzemkowa – przeciwwskazania i skutki uboczne

Ziemia okrzemkowa klasy żywieniowej jest bezpiecznym preparatem. Przechodzi przez przewód pokarmowy w niezmienionej formie i nie przedostaje się do krążenia. Należy jednak zachować bezpieczeństwo przy jej wdychaniu, ponieważ może w ten sposób podrażnić płuca i spowodować stan zapalny. W przypadku spożycia zbyt dużych ilości ziemi okrzemkowej możliwe są skutki uboczne, takie jak zmęczenie, bóle głowy, zaparcia, biegunki czy nudności.

Ziemia okrzemkowa, czyli inaczej ziemia diatomowa lub diatomit, składa się ze szkieletów alg. Jest jednym z coraz bardziej popularnych suplementów naturalnych. Ziemia okrzemkowa nadająca się do spożycia posiada wiele korzyści zdrowotnych, wspomaga zwłaszcza układ krążenia i kości. Na rynku znajdziemy ją w postaci białego proszku.

Bibliografia:

[1] Kutek J., Skały chemiczne i organogeniczne, [w:] Jaroszewski W. (red.), Przewodnik do ćwiczeń geologicznych, Wydawnictwa Geologiczne 1978,

[2]  Martin K.R., The chemistry of silica and its potential health benefits,J Nutr Health Aging, 2007 Mar-Apr;11(2):94-7

[3] Martin K.R., Silicon: the health benefits of a metalloid , Met Ions Life Sci. 2013;13:451-73

[4] R. JUGDAOHSINGH, SILICON AND BONE HEALTH, J Nutr Health Aging, 2007 Mar-Apr; 11(2): 99–110

[5]  Jugdaohsingh R., Anderson S.H., Tucker K.L., Elliott H., Kiel D.P., Thompson R.P., Powell J.J., Dietary silicon intake and absorption, Am J Clin Nutr. 2002 May;75(5):887-93,

[6] Wachter H., Lechleitner M., Artner-Dworzak E., Hausen A., Jarosch E., Widner B., Patsch J, Pfeiffer K., Fuchs D., Diatomaceous earth lowers blood cholesterol concentrations, Eur J Med Res. 1998 Apr 8;3(4):211-5

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzy warto wykonywać damskie pompki?
Następny artykułJak wykonać trening cardio w domu?
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here