Drożdże spożywcze mają zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również we wspomaganiu zdrowia. Czym są drożdże? Jakie mają właściwości i jakie przynoszą efekty?
Drożdże spożywcze
Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych, które są organizmami żyjącymi na podłożach zawierających cukry proste. Prowadzą fermentację alkoholową zazwyczaj w warunkach beztlenowych.
W przemyśle spożywczym najbardziej wykorzystywane są Saccharomyces cerevisiae. Poszczególne szczepy mają swoje zastosowanie w piekarnictwie, winiarstwie, browarnictwie i gorzelnictwie. Specjalną odmianą drożdży są drożdże odżywcze, czyli dezaktywowane drożdże dostępne na rynku jako produkt spożywczy w formie płatków czy proszku.
Już w starożytności zalecano picie napoju z drożdży. Według Hipokratesa taki płyn mógł być stosowany jako wzmacniający preparat witaminowy. Obecnie na rynku dostępne są drożdże S. cerevisiae w postaci liofilizowanej lub wysuszonej. Drożdże spożywcze dostępne są jako suplementy diety ze względu na bogactwo witamin z grupy B, aminokwasów i składników mineralnych.
Drożdże spożywcze – właściwości
- w piekarnictwie drożdże odpowiadają za przekształcanie ciasta w gąbczastą, porowatą masę, a więc mają właściwości spulchniające,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- beta-glukan zawarty w drożdżach wzmacnia odporność, działa jako przeciwutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu,
- witaminy z grupy B wpływają korzystnie na układ nerwowy, łagodzą objawy stresu i wyczerpania psychicznego,
- wspomagają leczenie rwy kulszowej i zapalenia nerwów,
- wspomagają walkę z nadwagą poprzez zawartość witaminy B6, która aktywuje enzymy, odpowiada za procesy przemiany materii,
- dzięki zawartości chromu wspomagają regulację cukru we krwi,
- wpływają korzystnie na stan skóry, włosów, paznokci,
- wspomagają koncentrację,
- w kosmetologii, podawane zewnętrznie, pomagają pielęgnować cerę trądzikową oraz regulować wydzielanie sebum.
Drożdże spożywcze – skład
- łatwo przyswajalne białko,
- beta-glukan,
- biotyna, która jest istotna dla stanu włosów,
- kwas pantotenowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów, syntezę hormonów i neuroprzekaźników, gojenie ran, regenerację tkanek, pigmentację i stan włosów,
- witaminy B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, inozytol,
- cynk, który jest odpowiedzialny m.in. za prawidłowy metabolizm glukozy,
- selen, który jest silnym przeciwutleniaczem,
- chrom,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo,
- lecytyna,
- enzymy (zymaza, inwertaza, maltaza),
- glutation.
Wartości odżywcze drożdży piekarskich (na 100 g):
- 104 kcal,
- węglowodany: 18 g,
- białko: 8 g,
- tłuszcz: 1,9 g.
Drożdże spożywcze – efekty
- poprawa odporności,
- poprawa pracy układu nerwowego,
- poprawa stanu skóry, włosów, paznokci,
- poprawa nastroju.
Drożdże spożywcze – skutki uboczne
Stosowanie drożdży z umiarem nie jest szkodliwe. Jednak w większym dawkach drożdże mogą wywoływać reakcje alergiczne, wzdęcia, uczucie pełności. Możliwe są również migreny, podrażnienia skórne, zaczerwienienia. Nie zaleca się również spożywania surowych drożdży, ponieważ może to wywoływać negatywne objawy żołądkowo-jelitowe. Osoby cierpiące na kandydozę, infekcje grzybicze, alergie na drożdże czy pleśń nie powinny stosować kuracji drożdżami. W przypadku chorób zapalnych jelit również nie jest ona wskazana.
W celach leczniczych wskazane jest stosowanie drożdży w postaci suplementów diety, a nie w postaci drożdży wykorzystywanych do celów spożywczych.
Drożdże to grzyby z rodziny drożdżakowatych. Mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ze względu na bogactwo witamin z grupy B oraz beta-glukanu są stosowane także w postaci suplementów diety. Dzięki kuracji drożdżami można uzyskać poprawę odporności oraz stanu skóry, włosów i paznokci. Ze względu na możliwe skutki uboczne bardziej zaleca się stosowanie specjalnych preparatów aptecznych zawierających drożdże niż drożdży spożywczych.
Bibliografia:
[1] Joanna Saluk-Juszczak, Karolina Królewska, β-glukan drożdży saccharomyces cerevisiae – naturalny stymulator układu immunologicznego, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, 2010,
[2] Katarzyna Świca, Łucja Lepa, Maciej Ząbek, Maciej Grobowiec, Rafał Cichoń, Maciej Kluz; opiekun: mgr Maciej Kluz SKN Technologów Żywności „Ferment” Sekcja Biotechnologii i Mikrobiologii, Saccharomyces cerevisiae jako drożdże o szerokim zastosowaniu w życiu codziennym i przemyśle, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy,
[3] Bożena Muszyńska, Mirosław Malec, Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków.