Strona główna Diety Kwasica ketonowa – objawy, leczenie, dieta

Kwasica ketonowa – objawy, leczenie, dieta

5089
0
PODZIEL SIĘ
kwasica ketonowa objawy przyczyny leczenie dieta

Jednym z zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej jest kwasica ketonowa. Jak ją rozpoznać?

Kwasica ketonowa

Kwasica metaboliczna to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej wynikające z nadmiaru kwasów lub niedoboru zasad. Jedną z jej postaci klinicznych jest kwasica ketonowa. Spowodowana jest ona nadmierną produkcją związków ketonowych, a dokładniej kwasu acetooctowego, beta-hydrosymasłowego i acetonu.

Według definicji medycznej, kwasica ketonowa jest ostrym zespołem zaburzeń przemiany węglowodanowej, tłuszczowej, białkowej, gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej, które powstają w wyniku nagłego i znacznego niedoboru insuliny. Charakterystyczna jest tu obecność ciał ketonowych w surowicy i moczu.

Jakie są przyczyny kwasicy ketonowej?

  • względny lub bezwzględny niedobór insuliny – kwasica ketonowa cukrzycowa,
  • głodzenie – kwasica głodowa,
  • zatrucie etanolem – kwasica ketonowa alkoholowa,
  • inne, np. nadczynność tarczycy czy gorączka.

Kwasica ketonowa cukrzycowa jest wynikiem upośledzenia przemian glukozy przez tkanki, co prowadzi do nasilenia lipolizy i glukoneogenezy oraz zmniejszenia lipogenezy i nagromadzenia związków ketonowych, które powodują chorobę. Prowadzi to do hiperglikemii i diurezy osmotycznej, utraty wody i elektrolitów. Ketokwasica cukrzycowa może wystąpić w przebiegu każdego typu cukrzycy, często jest pierwszą manifestacją cukrzycy typu I. Przyczyny to nierozpoznana cukrzyca typu I, niedobór insuliny, dekompensacja cukrzycy.

Kwasica ketonowa – objawy

Objawy ketokwasicy cukrzycowej:

  • utrata łaknienia, nudności, wymioty, bóle brzucha,
  • oddech Kussmaula,
  • zapach acetonu z ust,
  • poliuria,
  • polidypsja,
  • osłabienie, senność,
  • zaburzenia świadomości,
  • wysypka,
  • ból w klatce piersiowej,
  • hiperglikemia >400 mg/dl,
  • glikozuria,
  • ketonuria,
  • kwasica metaboliczna pH<7,25,
  • hiponatremia, hipofosfatemia.

Ketokwasica cukrzycowa prowadzi do upośledzenia kontaktu z otoczeniem, a następnie do śpiączki.

Leczenie kwasicy ketonowej

Leczenie kwasicy ketonowej cukrzycowej polega na odpowiednim nawodnieniu, stosowaniu roztworów NaCl, zmniejszaniu hiperglikemii poprzez insulinoterapię dożylną, wyrównaniu zaburzeń elektrolitowych, podawaniu wodorowęglanu i leczeniu przyczynowym.

Ketoza głodowa powstaje w wyniku wzmożonej ketogenezy. Występuje u osób odchudzających się, ograniczających podaż węglowodanów, a więc stosujących dietę ketogeniczną. W wyniku głodzenia, podstawowym źródłem energii są tłuszcze pochodzące z lipolizy, a produktem ich spalania są ketony. Leczenie polega na podawaniu dożylnych roztworów glukozy i zwiększaniu doustnej podaży węglowodanów.

Kwasica ketonowa alkoholowa polega na tym, że alkohol jest prekursorem octanu, ulegającego przemianom do kwasu acetooctowego i kwasu beta-hydroksymasłowego. Objawy kwasicy alkoholowej to: niskie ciśnienie krwi, duszność, pogłębiony oddech, tachykardia, bóle w klatce piersiowej, objawy niewydolności lewokomorowej, bóle głowy, światłowstręt, nudności, wymioty, biegunka, czy osłabienie mięśni. Leczenie polega na stosowaniu dożylnych wlewów glukozy, uzupełnianiu niedoborów potasu, magnezu, fosforu i witaminy B1.

Kwasica ketonowa – dieta

W przypadku wystąpienia kwasicy ketonowej, konieczna jest jak najszybsza wizyta w szpitalu i podjęcie odpowiedniego leczenia. Dieta nie będzie tu miała działania leczniczego. Natomiast poprzez odpowiednią dietę można zapobiegać występowaniu ketokwasicy cukrzycowej u osób chorych na cukrzycę. Celem diety jest utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Kwasica ketonowa to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, jest to jedna z kwasic metabolicznych. Spowodowana jest nadmierną produkcją ciał ketonowych. Przyczyny to niedobór insuliny, głodzenie czy zatrucie etanolem. W każdym przypadku leczenie jest inne, jednak najważniejsze jest szybkie skontaktowanie się z lekarzem.

Bibliografia:

[1] Interna Szczeklika, Podręcznik chorób wewnętrznych, 2014

[2] Beata Sulikowska, Jacek Manitius, Kwasica metaboliczna, PoDyplomie.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPlan treningowy na masę: 3 i 4-dniowy trening na masę
Następny artykułTrening pływacki. Nauka pływania żabką i kraulem
mgr Natalia Główka
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here