Strona główna Odżywianie Dieta odkwaszająca. Jak odkwasić organizm?

Dieta odkwaszająca. Jak odkwasić organizm?

2174
0
PODZIEL SIĘ
dieta odkwaszająca jak odkwasić organizm?

Chcesz schudnąć albo wspomóc swoje zdrowie? Zastanawiasz się czy Twoja dieta nie jest zakwaszająca i czy nie czas na odkwaszenie organizmu? Jaka dieta będzie dietą odkwaszającą?

W Internecie znajdziemy mnóstwo artykułów nienaukowych, w których przeczytamy o produktach zakwaszających i odkwaszających organizm. Według informacji zawartych w tych artykułach dieta zakwaszająca wpływa negatywnie na samopoczucie, wzrost masy ciała czy powstawanie wielu chorób, natomiast stosując dietę alkalizującą możemy uzdrowić organizm. Czy to prawda?

Dieta odkwaszająca

Nie. Dieta nie może zakwasić organizmu. PH krwi jest stałe i wynosi 7,36–7,44, a nasz organizm posiada wiele mechanizmów buforujących, które regulują nawet niewielkie odchylenia w pH krwi, które są niebezpieczne dla naszego życia. „Zakwaszenie” może mieć miejsce u osób z kwasicą metaboliczną w przewlekłej niewydolności nerek, gdzie zawiódł mechanizm buforujący polegający na pozbywaniu się nadmiaru kwasów przez nerki. W takiej sytuacji podawane są specjalne leki. A co z działaniem zakwaszającym diety? Faktycznie dieta może wpłynąć na pH krwi, ale w niewielkim stopniu, czyli w granicach 0,01–0,02. Bardziej dieta może wpłynąć na pH moczu (nawet do 1,2 jednostki) [1, 2].

Na jakiej podstawie można ocenić czy dieta jest zakwaszająca?

Można wykorzystać do tego wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load) uwzględniający ilość białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia lub wskaźnik NEAP (Net Endogenous Acid Production) uwzględniający białko i potas lub oszacowanie stosunku białka zwierzęcego do potasu. Najbardziej kwasotwórcze składniki to fosfor, chlor, siarka i aminokwasy siarkowe oraz kwas szczawiowy i fitynowy oraz dwutlenek węgla. Najbardziej zasadotwórcze składniki to sód, potas, wapń, magnez oraz żelazo i niektóre kwasy organiczne [3].

Jak w takim razie jest z tymi tabelami produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych?

Niestety, gdy przyjrzymy się tym tabelom okazuje się, że w znacznej mierze zostały one stworzone na podstawie produktów zdrowych, uznawanych przez autorów jako odkwaszające i produktów niezdrowych, uznawanych przez autorów jako zakwaszające. Jak jest naprawdę?

Zasadotwórcze są: 

  • wszystkie warzywa i owoce
  • soki

Neutralne są:

  • warzywa strączkowe
  • oliwa z oliwek
  • margaryna
  • masło
  • cukier
  • miód
  • tofu
  • napoje takie jak cola, piwo, wino, kawa

Kwasotwórcze są: 

  • sery
  • twaróg
  • jaja
  • mięso
  • ryby
  • orzechy
  • zboża

Mleko, jogurt i kefir są neutralne lub lekko kwasotwórcze. 

Jaki jest wpływ diety kwasotwórczej na zdrowie?

Faktycznie istnieją badania naukowe, które pokazują, że dieta zakwaszająca ma wpływ na ryzyko cukrzycy typu II. Wiąże się to jednak ewidentnie z mniejszym spożyciem warzyw, owoców i produktów mniej przetworzonych [4–8].

Dieta zakwaszająca nie ma jednak wpływu na ryzyko osteoporozy [9].

Jak „odkwasić” organizm?

Podsumowując i patrząc na tabele produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, że wszystkie niezdrowe produkty należą do grupy kwasotwórczych, taka dieta jest uboga w warzywa i owoce, bogata w produkty przetworzone. W związku z tym w celu „odkwaszenia” organizmu zalecana jest zmiana diety na prawidłową, wyeliminowanie niezdrowych produktów i zwiększenie spożycia naturalnych składników.

Bibliografia:

[1] Schwalfenberg G.K., The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? J Environ Public Health. 2012;2012. doi:10.1155/2012/727630.

[2] Applegate C, Mueller M, Zuniga KE., Influence of dietary acid load on exercise performanceInt J Sport Nutr Exerc Metab, 2017;27(3):113–119. doi:10.1123/ijsnem.2016-0186.

[3] Williams RS, Kozan P, Samocha-Bonet D., The role of dietary acid load and mild metabolic acidosis in insulin resistance in humans, Biochimie, 2016;124:171–177. doi:10.1016/j.biochi.2015.09.012.

[4] Fagherazzi G, Vilier A, Bonnet F, i in., Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: The E3N-EPIC cohort study, Diabetologia, 2014;57(2):313–320. doi:10.1007/s00125-013-3100-0.

[5] Akter S, Eguchi M, Kurotani K, i in. High dietary acid load is associated with increased prevalence of hypertension: The Furukawa Nutrition and Health Study, Nutrition, 2015;31(2):298–303. doi:10.1016/j.nut.2014.07.007.

[6] Akter S, Kurotani K, Kashino I, i in., High Dietary Acid Load Score Is Associated with Increased Risk of Type 2 Diabetes in Japanese Men: The Japan Public Health Center-based Prospective Study, J Nutr, 2016;146(5):1076–1083. doi:10.3945/jn.115.225177.

[7] Kiefte-de Jong JC, Li Y, Chen M, i in., Diet-dependent acid load and type 2 diabetes: pooled results from three prospective cohort studies, Diabetologia, 2017;60(2):270–279. doi:10.1007/s00125-016-4153-7.

[8] DeFronzo RA, Beckles AD., Glucose intolerance following chronic metabolic acidosis in man, Am J Physiol, 1979;236(4):E328-34. doi:10.1152/ajpendo.1979.236.4.E328.

[9] Fenton TR, Tough SC, Lyon AW, Eliasziw M, Hanley DA., Causal assessment of dietary acid load and bone disease: a systematic review & meta-analysis applying Hill’s epidemiologic criteria for causality, Nutr J, 2011;10(1):41. doi:10.1186/1475-2891-10-41.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułInterwały w domu. Jak robić trening interwałowy w warunkach domowych?
Następny artykułDomowy trening na rzeźbę – wskazówki
Dietetyk sportowy i kliniczny, Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka Fundacji Otylii Jędrzejczak oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej i International Society of Sports Nutrition (ISSN). Autorka publikacji renomowanego czasopisma dla dietetyków "Współczesna Dietetyka". Od wielu lat współpracuje ze sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdu Dakar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here