Spirulina jest coraz bardziej popularnym naturalnym suplementem. Co ciekawe, pojawia się również coraz więcej badań naukowych na temat działania tych alg. Jakie właściwości wykazuje spirulina? Czy występują jakieś skutki uboczne jej stosowania?
Spirulina
Pod nazwą spirulina znajdziemy produkty wytwarzane z cyjanobakterii z rodziny Arthrospira. To mikroskopijna, niebiesko-zielona alga. Naturalnie występuje w środowisku zasadowym i ciepłym, w morzach i świeżych wodach Azji, Afryki, Europy i Południowej oraz Północnej Ameryki. Jej nazwa pochodzi od słowa spiral, które odnosi się klasycznej budowy morfologicznej w kształcie spirali.
Jako element żywienia spirulina jest bogatym źródłem makro- i mikro-składników, włączając w to wysokiej jakości białko, żelazo, kwas gamma-linolenowy czy szereg witamin i składników mineralnych. Z tego względu budzi zainteresowanie jako żywność funkcjonalna, a więc taka, która ma potwierdzone korzystne działanie dla funkcjonowania organizmu, wykazuje działanie profilaktyczne czy zmniejsza ryzyko chorób.
Wartości odżywcze 100 g spiruliny w proszku:
- 373 kcal,
- 4,3 g tłuszczu,
- 17,8 g węglowodanów,
- 7,7 g błonnika pokarmowego,
- 63 g białka,
- witaminy (A, K, C, B1, B2, B3, B6, B12),
- składniki mineralne (Ca, Fe, P, Mg, Mn, K).
Spirulina jest produktem w 100% wegańskim.
Spirulina – właściwości
Dzięki bogactwu składników odżywczych spirulina wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
- Pomaga uzupełniać niedobory białka.
- Dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed stresem wolnorodnikowym oraz stanami zapalnymi.
- Wspomaga obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu, frakcji LDL, triglicerydów, jednocześnie podwyższając frakcję dobrego cholesterolu HDL.
- Wykazuje właściwości antynowotworowe.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Zmniejsza objawy alergicznego nieżytu nosa.
- Pomaga zwiększyć stężenie hemoglobiny.
- Może wspomagać wydolność, wydłużać czas do zmęczenia w trakcie treningu, zwiększać siłę mięśni.
- Obniża stężenie glukozy we krwi.
- Wspomaga detoksykację organizmu z arsenu.
- Wykazuje działanie przeciwwirusowe.
- Zawiera łatwo przyswajalne składniki, dzięki czemu wspomaga stan odżywienia osób na dietach redukcyjnych.
- Wspomaga odporność.
Spirulina – zastosowanie
Suplementy ze spiruliną znajdują zastosowanie we wspomaganiu leczenia wyżej wymienionych dolegliwości. Spirulinę można dostać w formie kapsułek, tabletek i proszku. Często dodawana jest do koktajli, smoothie, sosów, jako dodatek smakowy i nadający zielony kolor. Nie każdemu jednak pasuje jej intensywny zapach i smak.
Spirulina – przeciwwskazania i skutki uboczne
Obecnie nie istnieją badania mówiące o toksycznym wpływie suplementacji spiruliną na organizm. Przyjmowanie dawek stosowanych w badaniach (do 8 g/dobę) wydaje się bezpieczne. Jednak należy pamiętać, że w przypadku naturalnych suplementów istnieje ryzyko zanieczyszczenia preparatu innymi substancjami. Mimo ogólnego bezpieczeństwa spiruliny w literaturze zanotowano przypadki reakcji alergicznej przy przyjmowaniu większych dawek (bóle głowy, bóle mięśni, nadmierna potliwość, zaburzenia koncentracji). Dodatkowo nie ma badań nad zastosowaniem tego preparatu u kobiet w ciąży i dzieci, a więc nieznane jest jego działanie na te grupy.
Spirulina to niebiesko-zielone algi, które stają się coraz bardziej popularnym suplementem. Wykazuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy czy właściwości przeciwzapalne. Zaleca się kupowanie spiruliny ze sprawdzonych źródeł ze względu na ryzyko zanieczyszczenia jej innymi substancjami.
Bibliografia:
[1] Parikh P, Mani U., Iyer U., Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus, J Med Food. 2001 Winter;4(4):193-199,
[2] Eun Hee Lee,1 Ji-Eun Park,1 Young-Ju Choi,2 Kap-Bum Huh, and Wha-Young Kim, A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes mellitus patients, Nutr Res Pract. 2008 Winter; 2(4): 295–300,
[3] Bhavana Sujana Mulk, Prasannasrinivas Deshpande, Nagalakshmi Velpula, Vani Chappidi, Raja Lakshmi Chintamaneni, Stuti Goyal, Spirulina and Pentoxyfilline – A Novel Approach for Treatment of Oral Submucous Fibrosis , J Clin Diagn Res, 2013 Dec; 7(12): 3048–3050,
[4] Mazokopakis E.E., Starakis I.K., Papadomanolaki M.G., Mavroeidi N.G., Ganotakis E.S., The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, J Sci Food Agric. 2014 Feb;94(3):432-7.
[5] Cingi C., Conk-Dalay M., Cakli H., Bal C., The effects of spirulina on allergic rhinitis, Eur Arch Otorhinolaryngol, 2008 Oct;265(10):1219-23
[6] Carlo Selmi, Patrick S.C. Leung, Laura Fischer, Bruce German, Chen-Yen Yang, Thomas P. Kenny, Gerry R. Cysewski, M. Eric Gershwin, The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens, Cell Mol Immunol. 2011 May; 8(3): 248–254,
[7] Kalafati M. 1, Jamurtas A.Z., Nikolaidis M.G., Paschalis V., Theodorou A.A., Sakellariou G.K., Koutedakis Y., Kouretas D., Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans, Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.
[8] Lu H.K., Hsieh C.C., Hsu J.J., Yang Y.K., Chou H.N., Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress, Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6. Epub 2006 Aug 30.
[9] Misbahuddin M., Islam A.Z., Khandker S., Ifthaker-Al-Mahmud, Islam N., Anjumanara, Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study, , Clin Toxicol (Phila). 2006;44(2):135-41.
[10] Gabriela Gutiérrez-Salmeán, Luis Fabila-Castillo, Germán Chamorro-Cevallos, Nutritional and toxicological aspects of Spirulina (Arthrospira), Nutr Hosp. 2015;32(1):34-40.
[11] Bożena Fenert, Paweł K. Zarzycki, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju arthrospira, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 223–228,